We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Concrete Plinth House / DGN studio

Concrete Plinth House / DGN studio
© Nick Dearden
© Nick Dearden

© Nick Dearden© Nick Dearden© Nick Dearden© Nick Dearden+ 37

London Borough of Hackney, United Kingdom
© Nick Dearden
© Nick Dearden

Text description provided by the architects. Tasked with crafting versatile spaces suitable for relaxation, entertaining, and hosting intimate dining and arts evenings, DGN Studio have transformed a dark Victorian semi-detached terrace into a serene, brutalist-inspired home in East London.

© Nick Dearden
© Nick Dearden
© Nick Dearden
© Nick Dearden

The clients, a young couple, initially appointed DGN Studio to reconfigure their dark north-facing kitchen into a light communal area for events and gatherings and to reorganise the upstairs bathroom. However, the brief quickly evolved to include a light renovation of the upper floor as the couple cottoned on to DGN Studio’s exceptional eye for natural materials and clever spatial planning nous.

© Nick Dearden
© Nick Dearden

Doing away with the typical Victorian arrangement of small disconnected rooms, DGN Studio opted for a functional floor plan that flows both physically and visually. Parallel stepped openings link each space and offer long open views from the entry and front living room through to the rear garden.

© Nick Dearden
© Nick Dearden

Dinesen timber floors and muted terrazzo tiles draw visitors into the kitchen where the clients’ love of concrete is celebrated. Long, low concrete benches grow from the concrete floors to line the perimeter of the kitchen and dining space as multi-purpose seating, staging, and display options. The concrete kitchen worktop floats on smokey Farrow & Ball ‘Railings’ cabinetry, met by microcement rendering to the upper walls. A hidden cellar door leads down to a utility space to keep functional clutter out of sight.

© Nick Dearden
© Nick Dearden

The heaviness of the concrete is balanced by the use of soft oak joinery and a large skylight above the kitchen island. Simple oak sash windows draw in yet more light in a nod to the traditional glazing of Victorian-era terraces, and extend the width of the kitchen onto the leafy side return passage.

© Nick Dearden
© Nick Dearden
© Nick Dearden
© Nick Dearden

Challenged with an oppressive ceiling height in the existing kitchen, DGN Studio lowered the floor level by half a metre and opted for an expressed timber ceiling structure to give the new extension the best possible light and height. The lowered floor level is expressed structurally as a concrete tray from which three concrete columns rise to support a T-shaped steel frame which in turn carries the upper level of the house.

© Nick Dearden
© Nick Dearden

The internal concrete tray extends into the garden where the concrete retaining walls, plinths & steps form benches and informal seating.

© Nick Dearden
© Nick Dearden

Upstairs DGN Studio applied a lighter touch, removing a disused chimney breast and reorganising the bathroom into a functional, well-lit private space. The bathroom window previously looked into the neighbouring shower, so DGN Studio shifted this across and added a skylight over the bath to reintroduce light and privacy for both the clients and neighbours.

© Nick Dearden
© Nick Dearden

The architects have played with depth and functionality on the tight urban site. The interior concrete benches are utilised outside too; the sash windows perforate the long, low concrete forms creating intermittent nook seating all along the side return and rear patio.

© Nick Dearden
© Nick Dearden
© Nick Dearden
© Nick Dearden

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Concrete Plinth House / DGN studio" 16 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/961480/concrete-plinth-house-dgn-studio> ISSN 0719-8884
© Nick Dearden

伦敦混凝土基座住宅 / DGN studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.