We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Neue Nationalgalerie / David Chipperfield Architects

Neue Nationalgalerie / David Chipperfield Architects

© Simon Menges© Simon Menges© Simon Menges© Simon Menges+ 37

  • Original Building Design : Mies Van der Rohe
  • Partners In Charge : David Chipperfield, Martin Reichert, Alexander Schwarz
  • Project Architects : Daniel Wendler and Michael Freytag (Concept design to Technical design, Site design supervision)
  • Client : Stiftung Preußischer Kulturbesitz represented by the Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung. Project management: Arne Maibohm
  • Project Controlling : KVL Bauconsult GmbH
  • User : Nationalgalerie – Staatliche Museen zu Berlin
  • Concept Design To Developed Design : Marianne Akay, Thomas Benk, Matthias Fiegl, Anke Fritzsch, Dirk Gschwind, Anne Hengst, Franziska Michalsky, Maxi Reschke
  • Visualizations : Dalia Liksaite, Simon Wiesmaier
  • Fit Out : Yannic Calvez, Ute Zscharnt
  • Executive Architect : BAL Bauplanungs und Steuerungs GmbH, Berlin (Procurement, construction supervision) Project management: Kerstin Rohrbach
  • Restoration Consultant : Pro Denkmal GmbH, Berlin
  • Technical Design : Sebastian Barrett, Alexander Bellmann, Martina Betzold, Anke Fritzsch, Dirk Gschwind, Lukas Graf, Martijn Jaspers, Christopher Jonas, Franziska Michalsky, Maxi Reschke, Christian Vornholt, Lukas Wichmann;
  • Façade Consultants : DS-Plan
  • City : Berlin
  • Country : Germany
More SpecsLess Specs
© Simon Menges
© Simon Menges

Text description provided by the architects. The Neue Nationalgalerie in Berlin is an icon of twentieth-century architecture. Planned and built from 1963 to 1968, the steel and glass structure is the only building designed by Ludwig Mies van der Rohe in Europe after his emigration to the USA.

© Simon Menges
© Simon Menges
© Simon Menges
© Simon Menges

After almost fifty years of intensive use, the listed building required a comprehensive refurbishment. The existing fabric has been refurbished and upgraded to current technical standards with a minimum of visual compromise to the building’s original appearance. The functional and technical upgrades include air-conditioning, artificial lighting, security, and visitors’ facilities, such as the cloakroom, café, and the museum shop, as well as improving disabled access and art handling.

© Simon Menges
© Simon Menges
Floor plan
Floor plan
© Simon Menges
© Simon Menges

The necessity of an extensive repair of the reinforced concrete shell and the complete renewal of the technical building services required an in-depth intervention. In order to expose the shell construction, around 35,000 original building components, such as the stone cladding and all the interior fittings, were dismantled. After their restoration and modification where necessary, they were reinstalled in their precise original positions.

© Simon Menges
© Simon Menges
© Simon Menges
© Simon Menges

The key to the complex planning process for this project was finding a suitable balance between monument conservation and the building’s use as a modern museum. The unavoidable interventions to the original fabric within this process had to be reconciled with preserving as much of the original substance as possible. Though the essential additions remain subordinate to the existing design of the building, they are nevertheless discreetly legible as contemporary elements. The refurbishment project does not represent a new interpretation, but rather a respectful repair of this landmark building of the International Style.

© Simon Menges
© Simon Menges

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Potsdamer Straße 50, 10785 Berlin, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Neue Nationalgalerie / David Chipperfield Architects" 29 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960604/neue-nationalgalerie-david-chipperfield-architects> ISSN 0719-8884
© Simon Menges

德国新国家美术馆修缮 / 戴维·奇普菲尔德建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.