We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Kindergarten in Saarbruecken / NKBAK

Kindergarten in Saarbruecken / NKBAK

© Thomas Mayer© Thomas Mayer© Thomas Mayer© Thomas Mayer+ 19

Saarbruecken, Germany
More SpecsLess Specs
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Text description provided by the architects. The special thing about the planning for the kindergarten in Saarbruecken was that it is a building for children. That sounds simple, but such a task is always a challenge because you can't coordinate with the actual users during the planning and construction period. So it means putting yourself in the shoes of a child again and taking on their perspective when designing the rooms. This is very exciting, because children naturally do not waste any thought on DIN standards, administrative regulations, and the like, and we as architects are required not to let these thoughts come to the fore. Our goal was therefore to create a place where everyone can feel welcome.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

A place that allows space for a wide variety of experiences, where people can laugh, sing and dream. And all this without coercion, but out of free self-determination. The kindergarten is also located in a special urban context: a classic post-war settlement with large apartment blocks on a greenfield site, built in the 1960s, with all the structural and social problems that have arisen since then. Integrating a new kindergarten into this settlement is a right and good sign for the people living there.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

However, the new building must integrate into the existing structure without working against it. It must set a sign for the future and at the same time be strong enough to interact with its surroundings. Hence our deliberate choice of new, natural materials for the kindergarten, the play of open and closed facades, and the positioning at the edge of the settlement in transition to nature.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer
Floor plan
Floor plan
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

The building is planned and implemented as a wooden modular construction. On a concrete soil slab, only wood has been used as the structural and design material. This characterizes the atmosphere of the building both in the interior spaces and in the external appearance. It is perhaps particularly noteworthy that despite the strictness of the modules, the floor plan departs from the orthogonal grid. By slightly rotating and offsetting the modules, the group rooms become legible in shape and open up to the outside space with playful elegance.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Saarbruecken, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kindergarten in Saarbruecken / NKBAK " 15 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960037/kindergarten-in-saarbruecken-nkbak> ISSN 0719-8884
© Thomas Mayer

德国木模块幼儿园 / NKBAK

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.