We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Bow Quarter Apartment / EBBA ARCHITECTS

Bow Quarter Apartment / EBBA ARCHITECTS

© Benni Allan© Benni Allan© Benni Allan© Benni Allan+ 16

  • Architects: EBBA ARCHITECTS
  • Area Area of this architecture project Area :  105
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Benni Allan
More SpecsLess Specs
© Benni Allan
© Benni Allan

Text description provided by the architects. EBBA have recently completed an ambitious refurbishment to an apartment located in an old matchstick factory in East London. The project includes the complete overhaul of a double height space in the converted factory building, opening up and extending the mezzanine to provide a generous flexible apartment. The renovation sought to maximise the small footprint by lining the edges with joinery and storage, allowing for an open plan arrangement with vertical lines that could increase the sense of volume.

© Benni Allan
© Benni Allan
Plan
Plan
© Benni Allan
© Benni Allan

Propping up the extended floor is a large piece of furniture - working as structural joinery - in the form of a new stair entirely in timber with all of the elements left exposed, framing an intimate space beneath that will be used for dining. The slender skeletal framework of the stair helps to emphasise the height of the main living space while also acting as the support for a desk on the level above, offering a contemplative study space for working at home. The use of the ash for the structural timber in a white stain provides a soft background to the apartment, coupled with the neutral tones of the cement floor and kitchen counter; a terrazzo-like slab with translucent aggregate and fine black basalt.

© Benni Allan
© Benni Allan

To complement the subdued and calming interior, a selection of simple lighting fixtures respond to the activities and way the apartment will be used, while complementing the forms of the new joinery. An enlarged storage unit in pine supports the functional aspects of life and will be able to be concealed behind curtains hanging from a rail. All furniture sought to use readily available timber treated and made to a very high quality that enabled an ambitious project to be delivered in a cost effective way.

© Benni Allan
© Benni Allan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:London , United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bow Quarter Apartment / EBBA ARCHITECTS" 12 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959833/bow-quarter-apartment-ebba-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.