We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Antoine de Ruffi School / TAUTEM Architecture + bmc2 architectes

Antoine de Ruffi School / TAUTEM Architecture + bmc2 architectes

© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly+ 49

  • Area Area of this architecture project Area:  4150
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2021
  • Photographs Photographs:  Luc Boegly
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: KEIM
  • Lead Architects: TAUTEM Architecture
  • Associate Architects:bmc2
  • Soil Decontamination:Ekos
  • Scheduling, Piloting & Coordinating:Alpha i Eco
  • Economist:Dicobat
  • Structural Studies:BEST Portefaix
  • M&E Engineering:Elithis
  • Environmental Consultants:Even Conseil
  • Acoustical Planning:Gui Jourdan
  • External Works:Seri
  • City:Marseille
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. Housing 22 classrooms and common areas, this mineral monolith features strict geometry and spectacular volumes. Its light-colored concrete façades are sculpted, and the openwork of this thickness forms a colonnade on the port side and a grand staircase on the city side, creating the interplay of light and shadow in its embrasures. In contrast to the building’s envelope, the interiors are warm and comfortable thanks to the use of color and wood.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

A remarkable site. The Antoine de Ruffi school group occupies a strategic spot between the entrance to the new Méditerranée district, and its “inhabited park” coordinated by the urbanist Yves Lion. Its situation offers, on one hand, a view over the developing suburban fabric, with scattered warehouses, silos, soap factories, large-scale housing estates from the 1970s, and in the distance, the Massif de l’Etoile. In the reverse view, towards the west, one sees the port and its huge ships, the towers by Zaha Hadid and Jean Nouvel, as well as the continuous sweep of the highway viaduct.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Sculpted monolith. At first glance, this monolith combines massiveness and minerality. The monumentality is the condition guaranteeing its existence in this dense district where high rise apartment buildings (up to 17 stories) are slated for construction. The architects have voluntarily limited the number of architectural and technical components to guarantee simplicity and longevity and to ensure easy maintenance. Built with “low carbon,” light-colored concrete, between the pearl white blanc and beige of the coquina sand (dear to Pouillon), the building was poured in place and without joints.  The painstaking work of the “skin” has produced alternating parts of coquina and smooth, mat and shiny surfaces and an interplay of light and shadow in the embrasures.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
Section
Section
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Bio-climatic design: façades adapted to their exposure. The façades play a protective role.  With a thickness of 100 cm, they are the result of a “double wall”, a process of simultaneous pouring of two veils of concrete between which a rigid form of insulation is inserted. They combine thermal performance and massiveness to the two mineral façades. In their thickness, the deep embrasures placed here provide the interior with useful voids for installing storage, work stations and fluid circulations.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Placing ourselves at the height of children. The challenge of designing a school for children ages 3 to 11 is to ensure that they love to go to school and that they find the learning environment both as welcoming and protective as one expects of such an institution. The ergonomics, the comfort and the attention of taking into account the height of children guided the overall design work all the way down to the slightest details.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
Ground floor plan
Ground floor plan
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Joyful and luminous interiors. To create surprise and contrast with the minerality of the envelope and always in this Mediterranean style, the interior feels joyful and colorful. The softness of curves and the use of wood enabled this children’s universe, warm and enveloping. This wood, bio-sourced larch from the Alpes, was used with restraint, for the major walls covered in wood paneling and glazed between the class rooms and circulations and for built in furnishings.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Marseille, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Antoine de Ruffi School / TAUTEM Architecture + bmc2 architectes" 08 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959725/antoine-de-ruffi-school-tautem-architecture-plus-bmc2-architectes> ISSN 0719-8884
© Luc Boegly

马赛矿石小学Antoine de Ruffi / TAUTEM Architecture + bmc2 architectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.