We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Saint George's College Classrooms, Courtyards and Corridors Renovations / Elton&Deves

Saint George's College Classrooms, Courtyards and Corridors Renovations / Elton&Deves

© Maria Gonzalez© Maria Gonzalez© Maria Gonzalez© Maria Gonzalez+ 49

Vitacura, Chile
  • Architects: Elton&Deves
  • Area Area of this architecture project Area:  5500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Maria Gonzalez
  • Lead Architects: Jerónimo Elton, Isabel Deves
  • Design Team:Jerónimo Elton, Isabel Deves
  • Engineering:Antonio Medina
  • Landscaping:Maria Inés Couve
  • Consultants:Fernandez y Richards, Andrés Fernandez
  • Collabotators:Nicolas Tolchinsky, Matías Nuñez, Juan Elton
  • Clients::Colegio Saint George’s College
  • City:Vitacura
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez

Text description provided by the architects. With the remodelling of the school Colegio Saint George (1969), we revalued its base classroom shape of 9 x 9 m as a typology capable of adapting to different educational methods and its courtyards as activators of social and academic relationships, favouring a participatory teaching style.

© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez
Site
Site
© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez

Deteriorated conditions were affecting the development of the different activities, which made the reorganization and physical improvement of the school urgent. In 2018 a pilot plan for the remodeling began, addressing a typology of four classrooms with a central corridor and in 2019 a typology of paired classrooms with side corridors was incorporated.

© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez

The pre-existing rooms were stripped down to the structures and were reconditioned with new standards of thermal and light comfort. The courtyards were redesigned and the corridors were completely redone in material harmony with the new two-story buildings.

© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez
General Sections
General Sections
© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez

Classrooms. The main strategy was to embed the lockers in the corridors, freeing up useful space in the classroom for greater flexibility of use and availability of blackboard walls, bulletin boards, coat racks and built-in furniture for a better study environment, less visually and physically saturated.

© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez

The interior envelope was conditioned for greater energy efficiency and acoustic efficiency, recovering the original exterior expression of brick and exposed concrete with hydro-washing. Only the perimeter walls in which the lockers were embedded were replaced by partition walls, with new thermal insulation. The interior walls were covered with insulating and smooth material facilitating maintenance and achieving visual cleanliness.

© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez

The original, blind and disused skylights were reintroduced, and two of the roof planes were lengthened, generating a north window with a diffusing platform for the entry of indirect light and ventilation.

Cortesía de Elton&Deves
Cortesía de Elton&Deves

A new rhythm of north-facing windows creates visual order, respecting the original aesthetics of the modules. The flat false ceilings were removed, gaining height and space, creating a proportion that makes the classrooms more habitable and welcoming, with light wood plates in the ceilings, slanted at a new angle generating a bouncing ledge of light.

© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez

The artificial lighting follows a pattern with ribbons interspersed between the wooden plates and on the upper platform, reinforcing the entry of natural light and enhancing the rhythm of the modules on the exterior.

© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez

Corridors. The corridors were redone according to the aesthetics of the two-floor buildings to unify the expression of the courtyards with a structure resistant to the use of the students, using steel, plywood ceilings and recessed natural overhead lighting and more watertight covers.

Cortesía de Elton&Deves
Cortesía de Elton&Deves

Courtyards. The courtyards were redesigned, delimiting habitable areas and circulation areas with furniture and paving to promote a quiet environment for study and social gathering in connection with the natural environment. The vegetation was homogenized with deciduous species and native perennials and planters with resistant and low maintenance vegetation.

© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez

Scantling 01
Scantling 01

© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vía Morada 5400, Vitacura, Región Metropolitana, Chile

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Saint George's College Classrooms, Courtyards and Corridors Renovations / Elton&Deves" [Remodelación de salas, patios y pasillos del Colegio Saint George / Elton&Deves] 24 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959042/saint-george-school-classrooms-courtyards-and-corridors-renovations-elton-and-deves> ISSN 0719-8884
© Maria Gonzalez

圣乔治学院教室、庭院及走廊翻新 / Elton&Deves

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.