We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Rock House / The Grid Architects

Rock House / The Grid Architects

Rock House  / The Grid Architects - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa, Chair, BeamRock House  / The Grid Architects - Exterior Photography, Facade, Patio, Garden, CourtyardRock House  / The Grid Architects - Interior Photography, Living Room, Lighting, Beam, PatioRock House  / The Grid Architects - Interior Photography, Dining room, Table, Countertop, Chair, Windows, Beam+ 26

Ahmedabad, India
  • Area Area of this architecture project Area :  1100 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Photographix India
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Aluglaze
  • Lead Architects : Designers – Mr. Snehal Suthar and Ms. Bhadri Suthar
More SpecsLess Specs
Rock House  / The Grid Architects - Exterior Photography, Facade, Patio, Garden, Courtyard
© Photographix India

The project. A small, intimate weekend home situated at Gujarat – Ahmedabad that celebrates materiality and the relationship between the manmade and the natural - reducing carbon footprints. We used earthy, local materials, shaped and worked by local hands, to build this modest, private retreat. The surroundings were left largely undisturbed while building this ecologically sensitive accommodation

Rock House  / The Grid Architects - Exterior Photography, Chair, Garden, Courtyard, Patio
© Photographix India

The ethos. The dwelling is home to a couple who were desirous of a space that would reconcile privacy with transparency and possess a strong connection to the outside. The key to this project was to build the home around nature instead of weaving nature into the home. There is a modesty of articulation, which is rich with consideration for the environment, as well as the consciousness that a weekend home should offer you an experience that is fundamentally different from a routine one. Natural and raw materials were the primary medium through which this guiding principle was articulated.

Rock House  / The Grid Architects - Exterior Photography
© Photographix India

In addition to the organic envelope. the building features water bodies and is surrounded by local species of insect repellent plants — thus developing its own micro-ecosystem. The programme and planning were also driven by this objective for communing with nature. We minimised the built-form — which was designed as a shelter for essential activities so that most of the day was spent outside.

Rock House  / The Grid Architects - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa, Chair, Beam
© Photographix India
Rock House  / The Grid Architects - Image 19 of 26
Site plan
Rock House  / The Grid Architects - Interior Photography, Living Room, Lighting, Beam, Patio
© Photographix India

The setting. The site is surrounded by large local mature trees that act as natural sun-breakers, shading all the pathways and the periphery of the home. These provide shelter and sustenance to a variety of birds and small fauna, encouraging biodiversity. We consciously stayed away from fragmenting the overall landscape with compound walls/boundaries and the home relies on the natural boundaries created by the vegetation for a notion of privacy. 

Rock House  / The Grid Architects - Interior Photography, Dining room, Table, Countertop, Chair, Windows, Beam
© Photographix India

The architectural formalisation. The built-form is articulated as a modest single-storey H-shaped block that impinges upon the visual surroundings very gently.  The plinth is raised by two feet to provide a small vantage point. The envelope uses locally sourced Dhrangadhdra yellow stone for the foundation as well as the construction — thus its name, Rock House.

Rock House  / The Grid Architects - Interior Photography, Arch, Windows, Beam
© Photographix India

Aligned to the central philosophy of the project, the one-foot-thick stone walls retain the material’s original raw form both inside and outside and dispense with any sort of cosmetic layering. The floor-to-ceiling glazing strengthens the home’s connection with nature, making its play of seasons, light, and shadows an intimate part of the internal experience. The living spaces are column-free to allow an unobstructed view of the surroundings. The stone and glass facade act as a bridge that links the home to the green landscaping.

Rock House  / The Grid Architects - Exterior Photography, Garden, Patio, Courtyard
© Photographix India

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Rock House / The Grid Architects" 09 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958222/rock-house-the-grid-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.