We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Glass Link House / Scott | Edwards Architecture

Glass Link House / Scott | Edwards Architecture

© Jeremy Bittermann© Jeremy Bittermann© Jeremy Bittermann© Jeremy Bittermann+ 27

Portland, United States
  • Area Area of this architecture project Area:  7800
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Jeremy Bittermann
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Kolbe, Leicht, Weiland Sliding Doors
  • Lead Architects: Rick Berry, Ryan Yoshida, Kelly Edwards
  • Contractor:Otis Construction
  • Lighting Design:Biella Lighting
  • Interior Design:FQ Designs Group
  • Structural Engineering:SFA Design Group
  • Landscape Architect:2.ink Studio
  • Civil Engineering:Humber Design Group
  • City:Portland
More SpecsLess Specs
© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

Text description provided by the architects. Glass Link was designed for a growing family with a passion for entertaining, nature, and Japanese design. The home was a collaborative effort between the Scott|Edwards Architecture design team and the family—a merger of sensitive expressions of the family’s lifestyle, celebrations of the natural features of the site, and plenty of experimental design approaches. The result is a graceful home with a direct connection to nature, perfect for gatherings with family and friends, while equally suited for quieter moments.

© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
First Floor Plan
First Floor Plan
© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

Achieving this harmony came with challenges—the family wanted views of the surrounding forest front and back, spaces for activity and rest, a flat main level despite the steeply sloping site, and rooms that were functional for both entertainment and privacy. Glass Link resolved these challenges by dividing the house into three main components and carefully nestling them into the site.

© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
Cross Section
Cross Section
© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

The “active” wing of the home contains the workout room, cedar sauna, media room, guest bedrooms, wine room with custom walnut wine racks, and a hidden whiskey room. This private room for intimate gatherings—which can only be accessed through a secret latch in a cabinet, is one of the many unexpected design elements in the home that arose from collaborative conversations between the design team and client. A 12-foot-tall, board-form concrete wall pulls the surrounding hillside back from the whiskey room, forming a small, sunken private outdoor courtyard.

© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

The “quiet” wing contains the master suite and kid’s bedroom, which ends in a framed view of the forested backyard. The wings are joined by a glass great room for gathering and entertaining. The center of the home, containing the

© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

kitchen, living, and dining area, is enclosed on each side by 48-feet of retractable glass doors, blurring the line between inside and outside. The great room is anchored by a massive fireplace, clad with Himachal Black Quartzite, which flows from entryway in, inviting visitors through space. Polished concrete floors sweep outward into the central courtyard, and the 14-foot-tall glass on either side of the space connects the forested front yard to the forest views downslope in the backyard. Obsidian granite terraces gracefully step the courtyard down the slope, echoing its natural form while creating outdoor spaces for the family and guests. A pool, spa, firepit, and outdoor dining area occupy these terraces and complete the outdoor living area.

© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

In the traditions of Japanese and Pacific Northwest Modern design, the structure of the home is clearly expressed, forming an open framework of beams and columns. Materially, the home is restrained and simple, with an emphasis on naturally durable materials such as wood, steel, stone, and glass, locally sourced when possible. Warm wood ceilings, rugs, and cozy furniture add a soft touch to the minimalist material palette.

© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Glass Link House / Scott | Edwards Architecture" 04 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958007/glass-link-house-scott-edwards-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.