We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

#11 II House and Office / Beautbureau

#11 II House and Office / Beautbureau

© Spaceshift Studio© Spaceshift Studio© Spaceshift Studio© Spaceshift Studio+ 35

  • Architects: Beautbureau
  • Area Area of this architecture project Area:  550
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Spaceshift Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Bluescope, Hafele, Lamptitude, Goodseal, Haro Laminate Floor Tritty 100, Hybrid Wood, Ligman, Modernspec, Muangthong, SCG Tiger Décor Texture Render, Stone Stylist Granblex, Strudyna, TGSG Thai-German Specialty Glass
  • Lead Architect: Bea Vithayathawornwong
  • Structural Engineers:Next Innovation Engineering
  • Lighting Designer:Atelier Ten Bangkok
  • Contractor:Siam PYC Engineering
  • City:Bangkok
  • Country:Thailand
More SpecsLess Specs
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Text description provided by the architects. The first House #11 was the childhood home of the architect-owner of #11 II. The modest two-bedroom, two-storied detached house with a two-car garage housed the family of five, which later moved out due to the need for more space. The structure was then demolished, and the property emptied, for nearly two decades. One of the siblings has recently returned to the neighborhood to re-build on the old family lot. The architect superimposed #11 II –a new three-bedroom, two-storied house—on top of the approximate L-shaped footprint of the first. Over the old lawn where mango trees grew, at the southwest corner of the lot, now sits an addition –a double-storied building that houses the architect’s office.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
Plan - Second floor
Plan - Second floor
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Connecting the residence and the office with outdoor terraces on both levels, in effect, makes an architectural compound of nine quarters demarcated by four lines (#) —a nod to the classic nine-square-grid pedagogical instrument. On the small plot of 480 sqm, the additional programs necessitate minimizing perimeter setback on all sides, which results in the spatial configuration that internalizes gardens and open spaces.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Two green courtyards occupy two of the nine quarters, while the center is left entirely open to the sky. Bedroom and office pavilions on the upper level are high-ceilinged, arranged in separate corners, and enveloped in black latticed facades. Open terrace, verandah and walkway connect the pavilions. The spatial characteristics resemble that of the traditional Thai house (Ruen Thai), in which individual pavilions –bedrooms (Ruen Non), living + dining area (Hor Nang), kitchen (Ruen Krua) — are clustered around an open terrace (Charn) on an elevated platform.

Courtesy of Room Magazine Thailand
Courtesy of Room Magazine Thailand

The ground floor of the office building is multipurpose and airy, with ample openings and sliding partitions, mimicking the versatile ground floor space underneath the platform (Tai Thun) of the vernacular Ruen Thai. The black latticed facades are prefabricated panels made of wood plastic composite.

Model
Model

While their (pre)fabrication method references that of patterned wood panels (Fa Pakon) that constitute Ruen Thai’s walls, the pattern is abstracted, the color desaturated & intensified, and the aesthetics contemporized. Wrapped over both the solid walls and the voids, the black skin unifies the entire upper level, forming an elevated cluster of seemingly monolithic masses that hovers over the monochromatic white components of the ground floor.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Nostalgia plays a significant role in the rest of the material palette. New materials —most prominently the facades’ and exterior decks’ wood plastic composite—are deliberately countered with the old set of materials from the first House #11: terrazzo, local Thai marble, wooden doors and windows, textured cement render, weathered brass hardware and fittings. Memories of the old are preserved within the materiality of the new.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "#11 II House and Office / Beautbureau" 04 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957920/number-11-ii-house-and-office-beautbureau> ISSN 0719-8884
© Spaceshift Studio

曼谷11号住宅工作室二期 / Beautbureau

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.