We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Xiangyang Reception Center / YEAS

Xiangyang Reception Center / YEAS

© Qingshan Wu© Qingshan Wu© Qingshan Wu© Qingshan Wu+ 20

  • Design Team : Danfeng Li, Jianjia Zhou, Fangda Nie, Wanlin Li, Zhifan Ye, Ting Gu (intern)
  • Client : Shanghai Tingwan Inc.
  • City : Shanghai
  • Country : China
More SpecsLess Specs
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

Text description provided by the architects. Xiangyang Village is a universal name that bears a sense of time in China, and there is more than one Xiangyang Village in Shanghai. The village locates at the border of Shanghai, adjacent to Kunshan, Jiangsu Province. The different development patterns resulted in contrasting scenes in two terrains: the Xiangyang Village has wide-open farmland. Kunshan, just one street away, has many high-rises overlooking the village in Shanghai, predominantly agricultural. As one of the first nine model villages for rural revitalization in Shanghai, Xiangyang proposed new industrial upgrading and social governance ideas. The broader context of its development is still the village in Shanghai, which is different from rural imagery but also preserves the countryside landscape, which requires a balance between urban and rural, traditional and contemporary.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

In the spring of 2018, YEAS was invited to design a reception center for Xiangyang Village, small and simple in the program. The orchard where the site locates and the wilderness scenery in the village became a primary consideration. The façade is designated to be as open as possible, inviting the environment to permeate the interior.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

It influences the structural decision: the usual thick columns were broken up into column lines with a narrow section, forming the periphery, which was also used as door and window frames. It achieves a spatial effect with no disruption of structure, ensuring the continuity of the landscape. The most expressive part is the continuous folded roofs, echoing the local roofing practices.

Courtesy of YEAS
Courtesy of YEAS
Courtesy of YEAS
Courtesy of YEAS

In a rural construction project, the professionalism of the builders is an uncertain factor. In collaboration with structural engineers, a steel structure was deployed that could be prefabricated in the factory then assembled on-site, minimizing the wet work and the impact on the environment and daily lives. The well-developed production method compensates for the professionalism uncertainty, and three to five builders can erect the building by components. Thus, such a light building responds to the construction under the interaction between urban and rural areas.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Xiangyang Villlage, Jiading District, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Xiangyang Reception Center / YEAS" 17 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957916/xiangyang-reception-center-yeas> ISSN 0719-8884
© Qingshan Wu

向阳村接待中心 / 冶是建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.