We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

YAP Office / YAP

YAP Office / YAP

© Kenji Togo© Kenji Togo© Kenji Togo© Kenji Togo+ 23

  • Architects: YAP
  • Area Area of this architecture project Area:  49
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Kenji Togo
  • Lead Architect: Akito Yamaguchi
  • Construction: komt, Kotaro Funahashi, Ken Ikeda
  • Design Team:Yoshiki Otubo, Kosuke Yasuda, Yusuke Sawaji, Ayaka Fukuda
  • Water Supply And Drainage:Yamaha Setubi, Katuyoshi Hayash
  • Air Conditioning:Takuma Hiramatsu
  • Steel Production:Yasunobu Ueda
  • City:Osaka
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© Kenji Togo
© Kenji Togo

Text description provided by the architects. I converted the 1st floor of the small building "Uemachiso" to my own design office. Uemachiso is a shared space located on a corner so that it can be thrown into an intersection. The surrounding area is a downtown area with many nagaya, and there is a lot of traffic for people, cars, and bicycles. Originally used as a warehouse, it was widely opened in the city with an opening of about 9m to put in and take out goods and light trucks.

© Kenji Togo
© Kenji Togo
Plan
Plan

Design offices are often located on the 2nd and 3rd floors of buildings. However, I thought about using this large opening for the 1st floor warehouse to throw out the scenery inside the design office toward the town. The spatial characteristics of the original application will be actively inherited and diverted to the new application. The design office was intended to be a place to connect people to people, a place to connect people to people, and a "laboratory" to create a town.

© Kenji Togo
© Kenji Togo

The scenery of various experiments and the space created as a result are continuously transmitted and expressed toward the city. The formwork was assembled with veneer and wooden squares that we could handle, and the concrete was kneaded manually. If you hit the junkers and cold joints, which are not generally beautiful, and polish them to your liking, you will not get a bad taste like ink painting. The formwork was reused on the opposite wall forming the space.

© Kenji Togo
© Kenji Togo

The flat floor that connects the interior and exterior was made of mortar with a 25 cm  square formwork. I wondered if I could soften the hard look of the mortar, so I made a thick copy paper with a scrubbing brush before it hardened, stamped it, and rubbed it off with a scrubbing brush after it hardened. Approximately 200 flat blocks with completely different expressions.

© Kenji Togo
© Kenji Togo

The ceiling is a vault ceiling. Cut the lauan veneer to the exact size of the circumference of the vault, hook it on the flange of the H-shaped steel beam, which is the structure of Uemachiso, and separate it from the pan to compress it and complete your own vault ceiling.

© Kenji Togo
© Kenji Togo
Section
Section
© Kenji Togo
© Kenji Togo

The legs of a large desk of 1.5m x 4.7m are crimped with the fiber direction aligned, and the veneer (bent veneer) that has been processed to be easy to bend is bent around and placed casually, and the top plate is simply placed on it. Is. Place bent veneer legs around the load of a computer or book. If a heavy object on the desk is moved, the legs of the desk will also move.

© Kenji Togo
© Kenji Togo
© Kenji Togo
© Kenji Togo

The exterior fittings that come into contact with the city were made by fixing a thick vinyl sheet to the frame of the wooden fittings. When the wind blows, it fluctuates, and the sound of a car running outside is always heard, making you feel as if you are working outside. One of the four fittings was equipped with a ready-made aluminum sash that was pulled up from the waist in order to allow a little ventilation and to open a coffee stand in the future. By fitting the fittings inside the fittings, you can choose to open the entire large fitting or only the small window. I made it possible to select some borders.

© Kenji Togo
© Kenji Togo

In addition, the door of the bookshelf in the back when viewed from the road is made of hot-dip galvanized steel plate to reflect light as much as possible, and the wash bowl is made by combining blocks made of polyester resin, or made of felt fabric. You can make a floor dyed pink with red wine whose expiration date has expired, or put a wide masking tape on the veneer to make a yellow floor where the grain of wood can be seen through. We are repeating experiments to know the characteristics and gain learning. These are because they thought that their space could only be the subject.   

© Kenji Togo
© Kenji Togo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Osaka, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "YAP Office / YAP" 02 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957813/yap-office-yap-architects> ISSN 0719-8884
© Kenji Togo

大阪YAP建筑工作室 / YAP

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.