Rumah Fajar / Studio Jencquel

Rumah Fajar / Studio Jencquel

Rumah Fajar / Studio Jencquel - Exterior Photography, Facade, CourtyardRumah Fajar / Studio Jencquel - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, BeamRumah Fajar / Studio Jencquel - Interior Photography, Stairs, ColumnRumah Fajar / Studio Jencquel - Interior Photography, Bedroom, Chair, Beam, Forest+ 31

More SpecsLess Specs
Rumah Fajar / Studio Jencquel - Exterior Photography, Facade, Courtyard
© Tommaso Riva

Text description provided by the architects. Rumah Fajar, which means “The House of Dawn” in Bahasa Indonesia, is a modern architectural interpretation of a traditional Balinese longhouse bale agung. Boasting spectacular views of Bali’s most sacred volcano Gunung Agung, the home is steeped in the local vernacular through its design and choice of materials.

Rumah Fajar / Studio Jencquel - Interior Photography, Bedroom, Chair, Beam, Forest
© Tommaso Riva
Rumah Fajar / Studio Jencquel - Image 29 of 31
Ground Floor Plan

Studio Jencquel began building in August 2017 — simultaneous with the eruption of Gunung Agung — and finished construction two years later in August 2019. Abundant use of volcanic stone represents an allegorical element of the completed design, entwining the great volcano and the “great pavilion” in its shadow. Nestled seamlessly into a lush hillside and facing the rising sun, the luxurious 4-bedroom Rumah Fajar presents a humble abode that is not so humble, after all.

Rumah Fajar / Studio Jencquel - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Beam
© Tommaso Riva

Entering the space through a small, unpretentious Balinese door known traditionally as angkul-angkul , twin gate guardian statues known as Men Brayut sit on either side upon the local terracotta brick gate, blessing all who pass with strength, fertility, harmony, and prosperity. Past the threshold lies a candi (a shrine or temple), here playing the role of aling-aling , an obstacle often seen in the entrance to Balinese homes intended to deflect and confuse unwanted guests or spirits. The house is accessed by a sinuous bridge hovering above a large koi pond; a zigzag path designed not only to confuse spirits, but to give one the elevated sense of entering a tree house with a castle-like feeling of protection.

Rumah Fajar / Studio Jencquel - Interior Photography, Beam, Column
© Maximilian Jencquel
Rumah Fajar / Studio Jencquel - Image 27 of 31
Section
Rumah Fajar / Studio Jencquel - Interior Photography, Living Room, Table, Bedroom
© Maximilian Jencquel

Ensconced among a verdant tropical garden of coconut palms, tree ferns, heliconia, orchids that emanate a whiff of chocolate — along with fruit-bearing trees such as durian, breadfruit, and rambutan — this journey into botanical reverie culminates at the main entrance door. From the outside, we see how Gunung Agung and traditional Balinese living inform the design of Rumah Fajar. The house blends into its wild natural setting along the hillside in great part due to the combination of only two dominant materials — Bata Tulikup , a Balinese terracotta brick from Tulikup village; and charred ironwood following Japanese techniques of Shou-Sugi-Ban .

Rumah Fajar / Studio Jencquel - Interior Photography, Table, Beam, Chair
© Tommaso Riva

Bale agung m eans “great pavilion”, and here the great m ain pavilion of the house is elevated upon an elongated brick “podium”. This creates an exterior view ruled by ironwood, brick, and the sacred volcano — all reborn from earth with strength and beauty in fire. In creating the main frame of the house, a steel structure was designed to saddle the timber roof structure to a millimeter precision; and to perform with the highest degree of endurance in case of an earthquake.

Rumah Fajar / Studio Jencquel - Image 28 of 31
Site Plan

H-beams are positioned on the floor plan in a similar fashion to the timber pillars found in the traditional Balinese longhouse, reinforcing the idea of a modern vernacular. The overall design is meant to be open and not boxed in, with ample air flow through cross-ventilation. The landscaping and gardens, designed by Maximilian Jencquel, supplement the home with cooling shade and plenty of space for gentle breezes to pass through.

Rumah Fajar / Studio Jencquel - Exterior Photography, Chair, Garden, Courtyard
© Tommaso Riva

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Rumah Fajar / Studio Jencquel" 28 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957670/rumah-fajar-studio-jencquel> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.