We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Martinez House / BHY arquitectos

Martinez House / BHY arquitectos

© Javier Agustín Rojas© Javier Agustín Rojas© Javier Agustín Rojas© Javier Agustín Rojas+ 26

  • Project Team:Javier Bracamonte, Julia Hajnal, Gonzalo Yerba
  • City:Martinez
  • Country:Argentina
More SpecsLess Specs
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

Text description provided by the architects. This project consists of the refurbishment and extension of a “Casa Chorizo”, a traditional housing typology that arose in Buenos Aires in the late 20th century, representative of the urban middle class and the immigration waves of the time. This typology is characterised by a succession of consecutive rooms along with a longitudinal patio that functions as the unifying nucleus of the house.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
Axonometric Project
Axonometric Project
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

The intervention proposes three main operations: the adaptation of the existing structure of the ground floor to accommodate the social area, the construction of a new level on the old terrace to house the private program, and the revalorisation of the lateral courtyard as a protagonist space structured by a large lightweight envelope which helps stabilise the upper floor.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

The patio offers a transition zone between the inside and outside, buffering the conditions between both spaces. The generous height of this volume framed by a series of regular ribs, ensures a monumental scale of the space while providing a sense of shelter and safety. Besides structuring the expansion of the upper floor, this envelope supports the incipient invasion of its own and neighbouring vegetation, allowing for the creation of a new landscape which fosters the freedom and imagination of various uses for its occupants.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
Plans
Plans
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

The deciduous vegetation that climbs over the envelope allows for optimal sun exposure during winter and offers shadows on the patio during summer, maximising the use of this space throughout the year. At the same time, the linear garden adjacent to the party wall helps to reduce the high summer temperatures through evaporative cooling and to purify the fresh air for healthy ventilation of the house. The exposed concrete floor both in the inside and outside areas, in addition to the thick preexisting walls of the lateral facade, offers the potential of thermal mass which further helps regulate the temperatures in a passive manner.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
Sections
Sections
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Martinez House / BHY arquitectos" [Casa Martínez / BHY arquitectos] 19 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957225/martinez-house-bhy-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.