School Campus in Sousse / voieoff architectes + Atelier osmose

School Campus in Sousse / voieoff architectes + Atelier osmose

© Frédérique Félix-Faure© Frédérique Félix-Faure© Frédérique Félix-Faure© Frédérique Félix-Faure+ 62

Sousse, Tunisia
  • Agent Architect:Adrien Felix Faure, Anais Kerdraon, Olivier Felix Faure
  • Associate Architects:Malek Layouni, Maha Azaiez, Wessim Mahjoub
  • Structural Engineers::Mohammed Ali Ben Fraj
  • Hvac Consultants:HVAC + ADRET
  • Economists:SEPT
  • Electricity Design:S3E + ADRET
  • City:Sousse
  • Country:Tunisia
More SpecsLess Specs
© Frédérique Félix-Faure
© Frédérique Félix-Faure

Situation and Volumes Organization. Located near the boulevard Hamid el Ghazali which connects the city center of Sousse to the peripheral belt, the GSU is located in a new district in full development. Frames of open views to the sky take advantage of a still low urban landscape. While reinforcing the safety of the various spaces and particularly that outside, namely courtyards and covered areas, the design of volumes and their interweaving with the plant is part of an environmental approach optimizing ventilation and natural lighting thanks to solutions simple, sober, efficient, and durable.

© Frédérique Félix-Faure
© Frédérique Félix-Faure

The organization of the buildings, based on a deliberately low volume (garden level / upper ground floor / first floor) despite the relative cramped nature of the terrain, is intended to be very readable from the outside as well as from the inside, giving everyone a clear understanding of the program while respecting their objectives of fluidity and capacity for development.

© Frédérique Félix-Faure
© Frédérique Félix-Faure
Diagram 08
Diagram 08
© Frédérique Félix-Faure
© Frédérique Félix-Faure

These spaces overlap and fit into a relatively simple volume: closed on the side of the public road (a few vertical slit openings) and wide open to the northeast towards the heart of the Middle School. at each level, the plan is framed by the presence of patios providing natural light and ensuring the natural ventilation of the spaces: these patios capture the air on the ground floor and thus provide wooded areas at the entrances. 

© Frédérique Félix-Faure
© Frédérique Félix-Faure
© Frédérique Félix-Faure
© Frédérique Félix-Faure

Environmental Sensibility. Double brick walls incorporating insulation, passive sun protection (cap, screen) adapt buildings with temperature differences between seasons and are essential elements of the traditional architecture system Tunisian. The framework of the teaching buildings, 3 narrow spiky pavilions alternating atrium and gardens creates an in-between: calm and light natural subdued atrium, the freshness of wooded gardens open to ends whose shape promotes air circulation.

© Frédérique Félix-Faure
© Frédérique Félix-Faure

This device promotes the natural ventilation system in place for all teaching places excluding any air conditioning: air intake in cool areas (gardens and courtyards, large ducts integrated into the supporting structure, extraction by turrets operated by wind). 

© Frédérique Félix-Faure
© Frédérique Félix-Faure
© Frédérique Félix-Faure
© Frédérique Félix-Faure

Architectural Expression. The ratio of filled and empty spaces, the legibility of the concrete structure left raw, in which are inserted the brick walls (double walls incorporating the insulation) covered with a white plaster playing with the claustra designed and made specifically for the project forming passive solar protection of all traffic areas and large openings (CDI, dining room) provide the desired unity for the entire establishment. The architectural expression favors the control of light and ambient air, the right balance, with the seasons, between passive solar protection and winter solar exposition. 

© Frédérique Félix-Faure
© Frédérique Félix-Faure

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sousse, Tunisia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "School Campus in Sousse / voieoff architectes + Atelier osmose" 23 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957152/school-campus-in-sousse-voieoff-architectes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.