The Northstar Nest / Shanmugam Associates

The Northstar Nest / Shanmugam Associates

The Northstar Nest / Shanmugam Associates - Exterior Photography, FacadeThe Northstar Nest / Shanmugam Associates - Interior Photography, GlassThe Northstar Nest / Shanmugam Associates - Interior PhotographyThe Northstar Nest / Shanmugam Associates - FacadeThe Northstar Nest / Shanmugam Associates - More Images+ 14

  • Design Team : Raja Krishnan, Santhosh Shanmugam, Praveen Kumar, Swetha, Sathish Kumar, Ismail Mohammed, Shravanti
  • Clients : Mohit Patel, Nirav Talaviya
  • Engineering : Ramkumar, Rays Consultants
  • Landscape : Sandip Patil, Tapan Modi, Earthscapes Consultancy Private Ltd
  • City : Rajkot
  • Country : India
More SpecsLess Specs
The Northstar Nest / Shanmugam Associates - Exterior Photography, Facade
© Ishita Sitwala | The Fishy Project

Text description provided by the architects. Northstar Nest is a kindergarten campus located in Rajkot, Gujarat. This rectangular site of 8000 sqft has the Stilt +3 floor building oriented in the east – west direction. The play area and garden are located on the west side of the plot demarcated for open space reserve and the building is located on the east. All amenities were housed within the limited area available with three classrooms on every floor. A trompe l’ oeil has been tried out with the overall massing to make this Stilt+ 3 floors look bigger than it is. Horizontal ribs/fins run across the entire periphery acting like a brise-soleil, reducing heat generated on the walls.

The Northstar Nest / Shanmugam Associates - Interior Photography, Glass
© Ishita Sitwala | The Fishy Project
The Northstar Nest / Shanmugam Associates - Image 17 of 19
Plan - Ground floor
The Northstar Nest / Shanmugam Associates - Interior Photography, Living Room
© Ishita Sitwala | The Fishy Project

As this school is located in a fast-developing urban pocket with less neighboring buildings nearby, there was a chance of heat generation and hence the introduction of these sun breakers. Between the three fins in each floor, The first fin becomes the railing; Distance between the second and third fins are punctured to accommodate windows/ openings The third/last fin has the lintel introduced taking aesthetics and functionality into consideration. The last rib also has windows that are meant for heat vents.

The Northstar Nest / Shanmugam Associates - Facade
© Ishita Sitwala | The Fishy Project

The design intent was to not have sharp edges in order to make the building child- friendly and also visually give a bigger building for children. These ribs camouflage the levels and play with scale blurring the floors. Contoured ribs were converted to planters near window locations where it would be accessible. Double height spaces have been introduced in a staggered fashion to provide visual connectivity between all the floors. These double height spaces are integrated across the floors, acting as a breathing space for classrooms and creating a chimney stack effect for hot air to escape. The open spaces below have been provided with water points, planters and informal seating in order to have interactive fun activities spilling out from the classrooms.

The Northstar Nest / Shanmugam Associates - Image 14 of 19
Diagram

Every double height space also has a different character in terms of treatment. The final roof of these double height spaces has alphabets cut out in the ceiling, in order that children appreciate and understand shadow play. Focusing on sensory perception, colorful handmade cement tiles have been introduced in the classrooms and common areas. The ground floor classrooms extend out to open gardens for the toddlers to step out for informal learning.

The Northstar Nest / Shanmugam Associates - Interior Photography, Facade, Windows
© Ishita Sitwala | The Fishy Project

Classroom furniture was upcycled. The classrooms ceilings are exposed with ducting visible to create curiosity among the young learners to understand the building’s mechanical systems. All door frames were avoided and instead granite jambs were used to pivot the doors. A child-friendly color palette, simple geometrical patterns on the pergolas in each floor and simple building form have been intentionally planned for, to introduce colors, shapes and patterns to children using architecture as a learning medium.

The Northstar Nest / Shanmugam Associates - Exterior Photography, Facade
© Ishita Sitwala | The Fishy Project

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rajkot, Guyarat, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Northstar Nest / Shanmugam Associates" 13 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956849/the-northstar-nest-shanmugam-associates> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.