We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

House That Rains Light / LIJO RENY architects

House That Rains Light / LIJO RENY architects

© Praveen Mohandas© Praveen Mohandas© Praveen Mohandas© Praveen Mohandas+ 30

Thrikkakara North, India
  • Electrical And Plumbing:Sunil Kumar R.S, Biju T. B
  • Civil:Ashokan C.K.
  • Flooring:Vinu K.K
  • Painting:Santhosh Kumar C.P
  • Landscape:Ajish Devasahayam
  • Glass Supplier And Installation:Jaison K J
  • Steel Fabrication:LR Steels
  • Soft Furnishing:Masper and Spaces
  • City:Thrikkakara North
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

Text description provided by the architects. The ‘House That Rains Light’ re-imagines dappled shade under the trees, informal kids play nooks, gardens with flowers, birds and butterflies, all lost to rapid urbanization, while being confined to a tight plot within a typical residential layout.

© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

Owners, a young couple with their two kids, wanted a house that broke free from conventions, displaying a sense of individuality and character in the spaces that enveloped them, without being a burden on their simple ways of living. They also hoped the building would transcend the small footprint on site and become a multi spatial/sensory experience for their kids to grow up in. 

Roof Plan View
Roof Plan View
© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

Stereotypes were broken throughout in design, and start right from the entry by avoiding the typical compound wall and gate towards the road. The shaded front yard becomes the parking area, a sit-out and a play area that spills out onto the relatively deserted road when the kids are in a mood for football or cricket, with their friends from the neighborhood, and a much larger space is needed. A variety of flowering creepers and climbing vegetables grown onto three large frames fixed on the building becomes the extension of the much needed garden on this tight plot while providing shade and privacy to the house.

© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

The front door of this biophilic house opens into a spread out volume that includes clearly defined spaces such as the living, dining, kitchen, a bedroom that can be closed when necessary and several landscape pockets in between them lit by a series of skylights from above. This open layout, that creates a sense of spaciousness in the otherwise small footprint of the building, becomes yet another playground for the kids. The kitchen, though kept private from the entry, extends into the dining to form a multipurpose counter and a study table for the couple who occasionally works from home. A shared toilet accessed from the wash area tucked under the stairs and the bedroom remains the only closed space in the ground floor.

© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas
Section CC
Section CC

The first floor has an open family space with two bedrooms, a common toilet and a balcony accessed directly from it. The sky-lit courts connect the volumes vertically and horizontally. Birds and butterflies flutter around the seasonal flowers on the green wall, abutting the large external openings of this floor that filter air and harsh sunlight as well as provide security and privacy. Waking up to simple pleasures of bird songs and various colors, the inhabitants find each day a wonder.

© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

Strategically positioned windows, considering the seasonal shift of wind, ensure cross ventilation throughout the year. The three sky-lit vertical volumes, the two landscape voids and the staircase shaft, that connects to the clerestory windows at the top, facilitates stack effect and helps control the internal temperature during the hot summers of the tropical south. Streaks of sunlight and moonlight that rain down the skylight change seasonally in length and intensity, making the interiors dynamic throughout the year. The large green walls, that define the façade, extend and cover one third the roof to form shaded pockets on the terrace suitable for a siesta or an evening of barbecue and merriment with friends and family.

First Floor Plan View
First Floor Plan View
© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

The materiality of the built structure creates a neutral backdrop for the burst of bright colors thematically positioned throughout the house by means of furniture, soft furnishings, décor and patterns in the flooring. A series of wall art made of candid photographs, positioned across the spaces, stand testament to colorful lives of the unassuming inhabitants of the ‘House That Rains Light’.

© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House That Rains Light / LIJO RENY architects" 06 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956166/house-that-rains-light-lijo-reny-architects> ISSN 0719-8884
© Praveen Mohandas

印度沐光之家 / LIJO RENY architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.