We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

SJ Building / Takao Shiotsuka Atelier

SJ Building / Takao Shiotsuka Atelier

© Toshiyuki Yano© Toshiyuki Yano© Toshiyuki Yano© Toshiyuki Yano+ 24

More SpecsLess Specs
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Text description provided by the architects. This is a three-storied reinforced-concrete structure, complex building in the city of the castle town. The site was located at the Intersection entering the shrine approach from the main road, and where, in the old days, a liquor store was run serving sake to worshipers at the special events. So, the site was deeply linked to the local community.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano
Plans
Plans
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The building is structured like a three-dimensional townhouse in which a wine shop on a ground floor, a grandmother's house, a canteen, and the owner's house are spirally stacked along a slope. Each can be regarded as an independent space that is not connected as a use, but since these are organically connected, and the lives of residents are realized with that, the whole can be regarded as one house.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The wine shop take over the relationship with the local community, and then elderly people who visit nearby hospitals can stop by the cafeteria. We aimed at an architecture that can form an open relationship naturally. There are no steps inside the building, and each room is approached from an outdoor slope.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano
Section
Section

As you climb the spiral, you can feel the scenery of the castle town in various directions and heights on a daily basis. This change in height brings changes in the floor height and ceiling height of the interior space, and rooms with various expressions appear with opening to the surrounding environment through the slope.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The building is connected to four streets, including an alley between adjacent buildings, and the slope forms a relationship with each street as an extension of the shrine approach and alley.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Saiki, Oita, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "SJ Building / Takao Shiotsuka Atelier" 25 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955590/sj-building-takao-shiotsuka-atelier> ISSN 0719-8884
© Toshiyuki Yano

SJ 螺旋坡道住宅 / 盐塚隆生建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.