We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Office Villa Renovation in FFC Shanghai / HCCH Studio

Office Villa Renovation in FFC Shanghai / HCCH Studio

© Fangfang Tian© Fangfang Tian© Qingyan Zhu© Fangfang Tian+ 38

  • Architects: HCCH Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  600
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs
    Photographs:  Fangfang Tian, Qingyan Zhu
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Hafele, China South Glass, Shanghai Shanfang Door Industry, Zhonghuan Stone Factory
  • Architect In Charge:Chenchen Hu, Hao Chen
  • Design Team:Chenchen Hu, Hao Chen, Xuyin Zou, Ziyan Ge, Yi Gao, Yazhou Ding, Zehong Liu, Cheng Liu, Tingshu Yao, Xiufeng Li
  • Engineering:Hongzhen Yang, Wei Gu
  • City:Shanghai
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Qingyan Zhu
© Qingyan Zhu

Text description provided by the architects. A series of interventions breathes new life into the 3-story brick-concrete pseudo garden villa built in 1990s in Shanghai French Concession. The building experienced several times of refurbishment, lacking legible structure system and stylistic characteristic. It is a mundane patch among the neighborhood, juxtaposed with garden villas, 6-story public ho using and office towers to the further north. The building can be neither a nostalgia of concession, nor a mimic of modernism. It can only be itself under specific condition, trying to fit in while confronting its surroundings.

© Fangfang Tian
© Fangfang Tian

The building has only one exposed facade while the volume was missing on the southwest corner. By making up the walls on the corner, the outline is completed, which offers a special moment of the building. The intact and abstract massing stands out from its surroundings, while the opening on the corner variates the repetition of the existing windows. It also provides a frame looking at the neighborhood, which works as a supplement to the limited outdoor space.

© Fangfang Tian
© Fangfang Tian

The color and rough texture of limestone facade responds to the mortar of surrounding villas. The golden tinted glass helps to block the view and brings warm atmosphere to interior. The facade features big glass window with no division, L-shape drip,stainless steel window frame. These sleek slender elements slightly distinct the building from other villas.

© Fangfang Tian
© Fangfang Tian
© Fangfang Tian
© Fangfang Tian

The building is an office villa for financial company. First and second floors are used as office space. The third floor is for meeting and private use. The existing stair on the north is demolished. Some floor is removed on the south to open a three-story high atrium. The new stair and bridge create promenade circulation looking down to the atrium. We designed two types of parapets to adapt different position. One is solid with wood finishing, the other is lower with metal railing on top. The parapet and railing extends and becomes part of fixed furniture.

© Fangfang Tian
© Fangfang Tian

The window detail is a featured element in this project. To adopt curtain rod or curtain box are not ideal solutions, because the existing window openings are small. We decide to add depth of the walls, which forms smaller openings offset from exiting openings. This detail helps solve several issues. The curtain track could be better concealed; the thick window frame and construction defect could be partly covered; the skirting board could be flush to the wall.

© Qingyan Zhu
© Qingyan Zhu
© Qingyan Zhu
© Qingyan Zhu

Concrete walls around the atrium are reinforced by steel frames. Beams are added to large span openings. All the reinforced components are intentionally concealed. The materials include wallpaper, paint, oak floor, maple siding.

© Fangfang Tian
© Fangfang Tian
© Fangfang Tian
© Fangfang Tian

The project attempts to take mild intervention, in another word, tries to be more site specific in terms of context and budget, avoiding unnecessary formal expression and styled elements. We are convinced that the quality of space and delightful daily experience could be fulfilled through honest strategy, plain material and considered 

© Qingyan Zhu
© Qingyan Zhu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Huating Rd, Xuhui District, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Office Villa Renovation in FFC Shanghai / HCCH Studio" 31 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955382/office-villa-renovation-in-ffc-shanghai-hcch-studio> ISSN 0719-8884
© Fangfang Tian

上海法租界洋房办公楼改造 / 合尘建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.