Le Grand Marais Apartment / Ubalt architectes

Le Grand Marais Apartment / Ubalt architectes

© Yohan Fontaine© Yohan Fontaine© Yohan Fontaine© Yohan Fontaine+ 21

  • Architects: Ubalt architectes
  • Area Area of this architecture project Area:  250
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Yohan Fontaine
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Balsan, Fantini, HAY, ACOVA, Florim
  • CONCEPTION:NASTASIA POTEL, MYLENE VASSE
  • LIGHT DESIGN:FRANZ & FRITZ
  • City:Paris
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Yohan Fontaine
© Yohan Fontaine

Text description provided by the architects. Le Grand Marais is a former 250sq data centre converted into a flat, located in a building dating from the 1970s on the outskirts of Le Marais in Paris. This building, belonging to the largest co-ownership in Paris, includes mixed programmes of offices, housing, amphitheatre, swimming pool, etc. The first challenge of this project was therefore to evoke the 1970s inside the flat. This was notably achieved through the choice of materials: the omnipresent plexiglass, coloured metal joinery, iridescent curtains, concrete. Moreover, this loft is located on the ground floor and overlooks the covered circulation of the building. This is the great particularity of this space, which is almost blind, with no view of the outside and little light.

© Yohan Fontaine
© Yohan Fontaine
Axo
Axo
© Yohan Fontaine
© Yohan Fontaine

With this observation in mind, the project's intention was to intensify this phenomenon rather than to come up against it. Thus, the layout and distribution of the spaces have been designed with a view to concentration and focus. A buffer space entrance with the exterior serves three bedrooms, a bathroom, and the living room while evoking an interior patio. The spaces are linked together, the material slides from one room to another, on the floor, on the wall, or even as furniture. The materials echo each other to offer identity and staging to the spaces and in particular to the blind rooms of the flat.

© Yohan Fontaine
© Yohan Fontaine
© Yohan Fontaine
© Yohan Fontaine

In addition to the desire to make rigid spaces exuberant, the intensification of the project also involves the possibility for this space to be transformed to change its destination and become a showroom, a workplace, or a place of awakening thanks to its double kitchen, laundry, storage spaces, projection room/gymnasium and bedrooms that can easily be transformed into meeting rooms.

© Yohan Fontaine
© Yohan Fontaine

Finally, the only substantial light entrance is located at the end of the flat where four skydomes are deployed. Here again, it is the intensification that is sought in the project: the terrace garden located above the premises enters through the zenithal bays to become a planted jardiniere until it drips into the flat. The whole project seeks to offer a dreamlike and self-sufficient universe.

© Yohan Fontaine
© Yohan Fontaine

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Paris, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Le Grand Marais Apartment / Ubalt architectes" 10 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954532/le-grand-marais-apartment-ubalt-architectes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.