We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

RN Residence / Jacobsen Arquitetura

RN Residence / Jacobsen Arquitetura

RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Interior PhotographyRN Residence / Jacobsen Arquitetura - Interior Photography, WoodRN Residence / Jacobsen Arquitetura - Exterior Photography, GardenRN Residence / Jacobsen Arquitetura - Exterior Photography, Garden, Courtyard+ 29

  • Team : Paulo Jacobsen, Bernardo Jacobsen, Edgar Murata, Marcelo Vessoni, Christian Rojas, Daniel Arce, Fábio Fridman
  • Interior Design : Jacobsen Arquitetura
  • Interior Design Team : Marcela Guerreiro, Thammy Nozaki, Marcela Penteado
  • Landscape Design : Rodrigo Oliveira
  • Lighting Design : Foco
  • Electrical And Hydraulic Installations : Grau
  • Air Conditioning : Grau
  • Structure : Projen
  • Construction : Hauz
  • Site Area : 26650.0 m²
  • Project Begining Year : 2016
  • City : Itaúna
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Exterior Photography, Garden, Courtyard
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The RN residence was designed for a couple, for their children and grandchildren to spend their weekends and vacations on the edge of a large dam, in a pleasant place where the possibilities of integration between architecture and nature stand out.

RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Exterior Photography, Garden
© Fernando Guerra | FG+SG
RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Image 25 of 29
Site Plan
RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Exterior Photography, Garden
© Fernando Guerra | FG+SG

From the initial visits to the project site, we have identified the scenic potential of the large dam that dominated the landscape. To take advantage of the numerous options for nautical entertainment present at the site, several summer houses were built next to the water. In general, these houses were located as close as possible to the water line. On the family's own land, there was a house set up close to the dam.

RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Exterior Photography, Garden
© Fernando Guerra | FG+SG

The site’s analysis allowed us to identify the principles that would guide the development of the project. There was an amazing leafy native tree, of the Vinhático species, at the back of the existing house. We even noticed that the view of the dam was wider and unobstructed from a higher point of view and retreated in relation to the water, due to the smooth topography.

RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Exterior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG
RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Image 26 of 29
Plan - Ground floor
RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Interior Photography, Kitchen, Wood, Beam
© Fernando Guerra | FG+SG

In this way, the project was developed around the tree, so that we could create a large flat and landscaped area, defined by the level of the roots. The ground floor, plan and asymmetric, frames the courtyard, which is delimited laterally by rooms and balconies and, at the back, by the bedrooms. With this spatial configuration, all the rooms of the residence had a wide view of the external area.

RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Interior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG

Another important element for the architectural design was the creation of a wooden deck under the canopy of the tree, which connects the house to the garden in a natural way. It is important to note that the service areas are laterally oriented next to the car access. In this place, there are pivoting doors that open the entrance hall, where a “garden” of iron ore stones recalls the region's productive vocation, seeking to establish connections with the specificities of the region.

RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Interior Photography, Wood
© Fernando Guerra | FG+SG
RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Image 27 of 29
Section A
RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Interior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG

Following this reasoning, we experimented using finishing materials that refer to the typology of the Brazilian “farmhouse”. In this sense, the granite appears both on stone walls and on the floors of social areas. We also choose to use the Freijó wood applied to the ceiling and to the hollow panels of the bedrooms. The wood takes a central role in the development of the project, allowing the configuration of a contemporary spatial concept. Providing the integration of external and internal areas, the use of wood was linked to the creation of spaces endowed with filtered natural light, in addition to contributing to the exhibition of important pieces of art and the internal furniture of the residence.

RN Residence / Jacobsen Arquitetura - Exterior Photography, Garden, Aerial View Photography
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "RN Residence / Jacobsen Arquitetura" [Residência RN / Jacobsen Arquitetura] 24 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953686/rn-residence-jacobsen-arquitetura> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

巴西RN住宅 / Jacobsen Arquitetura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.