Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos

Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos

Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Exterior Photography, Facade, ConcreteMafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, KitchenMafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, Living RoomMafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Exterior Photography, FacadeMafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - More Images+ 38

Lisbon, Portugal
  • Area Area of this architecture project Area :  3347 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, CLIMAR, BASF, BRUMA, CIN, Efapel, Havwoods, Impermax, Jorge Pires Antão, Microsoft Office, My Window, PADIMAT, SANTANA
  • Lead Architect : João Tiago Aguiar
  • Project Team : Rúben Mateus, Susana Luis, João Nery Morais, Maria Sousa Otto, Arianna Camozzi, Samanta Cardoso de Menezes, Diogo Romão, Constança Lino, Francisco Duarte, Renata Vieira
  • Engineering : João Esteves
  • Builder : PMJ
  • City : Lisbon
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Exterior Photography, Facade
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The Mafra House, located by the Palácio Nacional de Mafra, a national monument better known by the contiguous Convent of Franciscan friars, is a project that has created a singular mix of forces between the past and the present.

Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Exterior Photography, Facade
© Fernando Guerra | FG+SG
Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Image 43 of 43
East elevation
Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Exterior Photography, Facade, Concrete, Brick
© Fernando Guerra | FG+SG

To be fully accomplished, the project considered aspects such as the palace's proximity and the heterogeneous buildings that surrounds the house, as well as the ruined façade of the old house, a key element in the architectural development.

Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Exterior Photography, Stairs
© Fernando Guerra | FG+SG

The central idea was to take advantage of the ruined pre-existing façade; a façade which, when recovered, visually highlighted the new house. The goal was to find an equilibrium, given the diversity of the houses in the surrounding area and the proximity to the national monument.

Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, Living Room
© Fernando Guerra | FG+SG
Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Image 37 of 43
Plan - Ground floor
Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, Kitchen
© Fernando Guerra | FG+SG

Built from scratch, the Mafra House appears recessed inside the plot and detached from the ruined façade, emerging a space between the two façades in which the old construction highlights and values the house itself.

Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, Bedroom, Bed, Wood
© Fernando Guerra | FG+SG
Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Image 41 of 43
Section CC
Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, Kitchen
© Fernando Guerra | FG+SG

The house is a single volume, totally in white colour and robust in appearance with gable roof and three patios, one patio per elevation that softens the solid house appearance by introducing rhythms to the construction through the visible recesses in the elevation planes which allowed the opening of sheltered windows from the outside.

Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Exterior Photography, Facade, Concrete
© Fernando Guerra | FG+SG

The main entrance is made through an antechamber, which mediates the new and the old façades. This part of the house is the most singular for its visual interest, introducing, at the same time, more security to its residents in a street where there is no sidewalk.

Although placed in a diversified architectural context, there is a common feature to almost all the houses, which is the presence of the two floors above the threshold, a characteristic that this project respected, having been added a subbasement with garage, only possible by lowering the entire plot at the back allowing the introduction of windows open over the access ramp to the garage. The design of this ramp also includes a recess in the north façade, at the ground-floor level, widening the adjacent street to allow car access to the garage. On the first level, the floor plan also occupies this void, thus resulting in a console area.

The nearby wall of Tapada de Mafra, served as a source of inspiration and an opportunity since it creates a perfect harmony with the refurbished old façade.  To achieve this goal, the façade went through a make-up in which the stonework was restored, remaining visible the secular masonry.

The main concern in developing this project was to create a house with contemporary lines, functionally and visually fitted into the architectural surroundings, with the old façade leading to the imaginary of traditional houses.

Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos - Exterior Photography, Facade
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Mafra House / João Tiago Aguiar Arquitectos" [Casa Mafra / João Tiago Aguiar Arquitectos] 22 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953584/mafra-house-joao-tiago-aguiar-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.