Koya House / Alain Carle Architecte

Koya House / Alain Carle Architecte

© Raphael Thibodeau© Raphael Thibodeau© Raphael Thibodeau© Raphael Thibodeau+ 24

Saint-Sauveur, Canada
  • Area Area of this architecture project Area:  696
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Raphael Thibodeau
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Alumilex
  • Lead Architect:Alain Carle
  • Project Manager:Isaniel Lévesque
  • Landscape Design :Carlos Ipser
  • City:Saint-Sauveur
  • Country:Canada
More SpecsLess Specs
© Raphael Thibodeau
© Raphael Thibodeau

Text description provided by the architects. The site is part of a real estate development on the approaches to the town of Saint-Sauveur in the Laurentians. This area is in Montréal’s second ring of outlying communities, where the occupants have chosen to settle to combine a lifestyle in a natural setting (in the mountains) with the conveniences of a small regional town. They have also chosen to make their project multigenerational, by allocating spaces for grandparents and their children. There is thus a temporal relationship, which poses an interesting problem for the design of this residence’s spaces. The architect is interested in changing the nature of the program, the family composition, and the residents’ location in the spaces that are bound to change over time within the complex.

© Raphael Thibodeau
© Raphael Thibodeau
Ground floor plan
Ground floor plan
© Raphael Thibodeau
© Raphael Thibodeau

The project instead revolves around this temporal relationship, by structuring a mode of implementation related to the topographical features rather than to a logic of single-family row housing, typical of suburban areas. The project’s morphology materially distinguishes the more permanent elements of the residence, in concrete, from the more ephemeral components in wood. Like a sculptural bas-relief, the main traffic axes on the site become the two axes of the composition of the complex.

Facade 1
Facade 1
Facade 2
Facade 2

Different concrete retaining walls, landings, and transitional stairways install a new topography on the site, a conclusive structuring for what happens next. Deep geothermal boreholes “anchor” the composition in sustainability and address the energy needs metaphorically rather than in strictly technical terms.

© Raphael Thibodeau
© Raphael Thibodeau

Three wooden volumes are then deposited on the exterior of this new topography to accommodate the changing nature of the program. They are cantilevered on the concrete structures, in an unstable situation, and point respectively in opposite directions. Thus, this complex is detached from a conventional composition of the suburban single-family home, which often has a very distinct expression between the front and rear facades, to the detriment of the sides. Maison Koya instead seeks to establish a more open relationship with the site in the broader sense. The morphology here instead attempts, by multiple sawtooth patterns and small outdoor subspaces, to establish a diversified reading of the landscape, regardless of the structure of the lots or a single landscape component.

© Raphael Thibodeau
© Raphael Thibodeau
© Raphael Thibodeau
© Raphael Thibodeau

The idea of preferring a single point of view on the landscape (as the dominant observer) seems to attest to a recurring architectural problem, the outcome of thinking that favors the building as an “object”. In this perspective, the spaces are designed in the absence of reality as it is offered, in all its ambiguity and impurity, legitimizing a stylistic (i.e. canonical) approach instead of an approach based on the alterity of the form. Once again, the issue is not to work with ambiguity for the sake of ambiguity, to make it a “style” per se, but rather to accept the share of alterity offered by the infinite configurations of reality. 

© Raphael Thibodeau
© Raphael Thibodeau

There are multiple accesses to the building without a specific hierarchy. In continuity with the landscape, these accesses have a fluid relationship with the lower spaces, where the differentiation of the building’s internal traffic system seeks to engage a non-hierarchical relationship with the landscape (see the typically suburban context of the neighboring structures).

© Raphael Thibodeau
© Raphael Thibodeau
© Raphael Thibodeau
© Raphael Thibodeau

Only a central space situated at the intersection of the three wood structures constitutes a place of convergence for the three generations inhabiting the complex. This metaphorically is the meeting place, a “public place” materially inscribed in the permanence of the mineral structure. This is the founding place of the complex, inscribed in movement. This possibility of moving between the internal and external parts of the building engages a type of open use, a possibility of reconfiguration of the occupations of the spaces over time as if each of the three structures could be reconfigured according to the changes of use.

© Raphael Thibodeau
© Raphael Thibodeau

In a certain way, the essence of the project resides in the relationship between the necessity of creating a temporality for every built structure, of inscribing the concept of space in time, or at least in anticipation of time.

© Raphael Thibodeau
© Raphael Thibodeau

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Koya House / Alain Carle Architecte" 07 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952690/koya-house-alain-carle-architecte> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.