Huaira 01 / Javier Mera Luna + Diana Salvador

Huaira 01 / Javier Mera Luna + Diana Salvador

© JAG Studio© JAG Studio© JAG Studio© JAG Studio+ 33

  • Arquitectos A Cargo:Javier Mera Luna,Diana Salvador
  • Diseño Bioclimático Y Control De Huella De Carbono:Grace Yépez, Nicolas Salmon
  • Ingeniero Estructural:Patricio Cevallos
  • Diseño Mobiliario Y Sistema Constructivo:Juan Subía
  • Country:Ecuador
More SpecsLess Specs
© JAG Studio
© JAG Studio

"This is a place where you can be naked," the site tells us. HUAIRA sits in front of a small river that roars and seeks the shade of the vegetation to protect itself while joining the landscape.

© JAG Studio
© JAG Studio
Ground floor plan
Ground floor plan
© JAG Studio
© JAG Studio

The mission, a specific need, a refuge outside the city, a contact with the essence of nature. A solution to a problem without generating more. The impact of this construction is scientifically quantified and evidenced in order to create an architecture with a negative carbon footprint.

© JAG Studio
© JAG Studio
1st floor plan
1st floor plan
© JAG Studio
© JAG Studio

The more significant design challenges: ventilation in a hot humid climate and a defense mechanism against heavy rain most of the year.

© JAG Studio
© JAG Studio
Cross section
Cross section
© JAG Studio
© JAG Studio

Simple strategies generate local technology; low cost, replicable, adaptable to weather conditions, scalable, modular, expandable and removable technology. The architectural response is simple but not obvious, a "Low Tech" strategy based on the radical decision to use plywood as the basis of this  technology. 

© JAG Studio
© JAG Studio

Wood, stone, metal, glass and tetrapack intervene in a pure and proportional way to consolidate an environmentally balanced element. Each material was assessed by its efficiency and flexibility. Plywood provides structure and containment, tetrapack acts as an umbrella and glass eliminates the barrier between the interior and the exterior.

© JAG Studio
© JAG Studio

Bioclimatic strategies based on dynamic thermal simulations were proposed, in order to combine function with interior comfort. The structure was elevated due to the resilience needed to the heavy rain or river flooding, taking advantage of the inertia and the cold air chamber generated under the building. The walls and the roofs form a double layer that contain structural beams and generate another air chamber, guaranteeing the adequate ventilation of the interior space. Floor and wall perforations enable a cross air supply. The removable double layer solution of the roof allows to control direct sunlight without losing the connection with the sky and the environment.

© JAG Studio
© JAG Studio
© JAG Studio
© JAG Studio

Huaira becomes a constructive system itself, a set of techniques and decisions for a problem that needed to be solved, the sum of multiple simple processes that solve a great complexity. Comparing it with a conventional construction system, Huaira obtains an encouraging result where the carbon footprint is negative, sequestering 3360 kg of carbon and emitting 1679 kg.

© JAG Studio
© JAG Studio
Longitudinal section
Longitudinal section
© JAG Studio
© JAG Studio

The greatest contribution of the Huaira system is to generate local technology by itself and, simultaneously to transform the space into experiences linked with imperceptible details of life.

© JAG Studio
© JAG Studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Huaira 01 / Javier Mera Luna + Diana Salvador" [Refugio Huaira 01 / Javier Mera Luna + Diana Salvador] 27 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952098/huaira-01-javier-mera-luna-plus-diana-salvador> ISSN 0719-8884
© JAG Studio

HUAIRA生态小屋 / Javier Mera Luna + Diana Salvador

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.