Cromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman

Cromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman

Cromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman - Interior PhotographyCromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman - Exterior Photography, WindowsCromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade, HandrailCromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman - Interior Photography, Door, WoodCromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman - More Images+ 23

  • Client : Cromwell Place Ltd, South Kensington Estates
  • Project Manager : Jackson Coles
  • CDM : Jackons Coles
  • Acoustic Consultant : Sandy Brown
  • Planning Consultant : Gerald Eve
  • Building Control : Butler & Young
  • Fire Consultant : Trenton Fire
  • Contractor : Gilbert Ash
  • Mechanical & Electrical Consultant : GDM Partnership
  • City : London
  • Country : United Kingdom
More SpecsLess Specs
Cromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman - Exterior Photography, Facade, Concrete
© Matt Chisnall, Taran Wilkhu

Text description provided by the architects. Cromwell Place is a membership organisation offering a first-of-its-kind exhibition and working space in central London. The new space is located in the heart of South Kensington’s museum district and housed within five Grade II listed buildings, stretching across 35,000sqft. Designed in 1858 by Sir Charles James Freake, the Georgian townhouses now house 14 unique gallery spaces, permanent and shared offices, open-desks, meeting rooms, viewing rooms, underground storage facilities, and The Club Room. Through the delicate restoration, Buckley Gray Yeoman has created 14 gallery spaces that have been individually renewed to maintain the personality and integrity of the original Victorian rooms, yet discreetly modified to suit the anticipated needs of Cromwell Place's members.

Cromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade, Handrail
© Matt Chisnall, Taran Wilkhu

With interconnected rooms, tall windows, high ceilings, and modulated natural light, the individual gallery spaces required sensitive intervention from Buckley Gray Yeoman to convert them for contemporary use. A series of discreet, fully-glazed link bridges to the rear of the existing closet wings of no. 2 and 4 Cromwell Place create a link between new-build and period gallery spaces and allow for the sufficient circulation of visitors around the building, whilst providing views down onto the sculptural shape of the adjacent pavilion roof. Set back within a public courtyard, the creation of a new pavilion building is the largest of Cromwell Place's galleries.

Cromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman - Interior Photography, Door, Wood
© Matt Chisnall, Taran Wilkhu
Cromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman - Image 26 of 28
Elevation
Cromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman - Interior Photography, Column
© Matt Chisnall, Taran Wilkhu

A saw-tooth roof punctuated with north lights sits above 143m2 of column-free space, with floor-to-ceiling heights of up to 4.6 metres, to create a world-class display area for major exhibitions. It comprises a carefully detailed lightweight steel frame, intricately clad, to form a bespoke profile over an open plan ground floor gallery area. Overlooked from all angles, the roof is effectively the fifth elevation of the building. Its hipped roof-lights allow north light into the galleries below, and the whole volume is clad in blackened stainless steel with a textured finish. As specialists in working with challenging, existing buildings and renowned for sensitive, thorough and authentic work, Buckley Gray Yeoman was uniquely positioned to bring the Cromwell Place concept to life, combining the rich heritage of the building with a contemporary gallery space.

Cromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman - Interior Photography
© Matt Chisnall, Taran Wilkhu
Cromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman - Image 12 of 28
© Matt Chisnall, Taran Wilkhu

Much of the design of the building draws on inspiration from the celebrated British painter Sir John Lavery, who originally occupied 5 Cromwell Place. The designs are sensitive to this heritage and many of the outstanding period features including original staircases with ironwork balustrades, curled timber handrails, original fireplaces, cornicing, and ceiling roses have been lovingly restored to create a unique building that meets the demands of members from all disciplines. Alongside the public exhibition spaces, Buckley Gray Yeoman has incorporated a secure, international-standard climate-controlled storage facility, administrative areas, and private viewing rooms to allow for discreet meetings between galleries and collectors. The storage, packing, shipping, and logistical facilities are a unique feature of Cromwell Place and the only resource of its kind in central London.

Cromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman - Exterior Photography, Windows
© Matt Chisnall, Taran Wilkhu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:South Kensington, London, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cromwell Place Exhibition and Working Space / Buckley Gray Yeoman" 29 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952075/cromwell-place-exhibition-and-working-space-buckley-gray-yeoman> ISSN 0719-8884

© Matt Chisnall, Taran Wilkhu

克伦威尔之家,艺术展览与工作室 / Buckley Gray Yeoman

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.