L’Artesà Theatre / Forgas Arquitectes + AMM Arquitectes

L’Artesà Theatre / Forgas Arquitectes + AMM Arquitectes

© Simon Garcia© Simon Garcia© Simon Garcia© Simon Garcia+ 23

El Prat de Llobregat, Spain
  • Area Area of this architecture project Area:  5300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Jansen, MASSONI (green roof) https://www.hunterdouglas.com/ Cubierta ajardinada, Metalistería Almanseña, Nueva Madema, PAVINDUS, Palau Sariñen, Tecnotec
  • Lead Architect:Joan Forgas, Dolors Ylla-Català, Manel Bosch, Antoni Sánchez-Fortún, Montse Nogués
  • Design Team:Mercè Mundet, Maria Domínguez, Pedro Gil, Esteve Ariza, Luisa Guerra, Joel Padrosa
  • Clients:Ajuntament del Prat de Llobregat / https://www.elprat.cat/
  • Structures:Manuel Arguijo / https://manuelarguijo.com
  • Engineering:AIA, Instal·lacions arquitectòniques SL / http://www.aia.cat
  • Landscaping:Manel Colomines
  • Acoustics:i2A / https://i2a-acustica.com/
  • Scenography:Jordi Soler, Tom Seix
  • Technical Architect:Qestudi, J. R. Soldevila
  • City:El Prat de Llobregat
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Simon Garcia
© Simon Garcia

Text description provided by the architects. The “L’Artesà” theatre is located in the heart of the town of Prat de Llobregat and was built in 1919 according to the project of the architect Antoni Pascual i Carretero. It was in operation until 1988, the year in which it closed its doors to the public, remaining in disuse until today. This fact led to the consequent deterioration of the construction, with the exception of the bar and the garden that have continued their activity to this day.

© Simon Garcia
© Simon Garcia
Floor Plan
Floor Plan
© Simon Garcia
© Simon Garcia

The main objective of the proposal for the rehabilitation and expansion of "l'Artesà" is to provide Prat de Llobregat with a first-rate cultural facility, making the new architectural and functional requirements compatible with the recognition and conservation of the heritage values of the old complex and its environment.

© Simon Garcia
© Simon Garcia

The program includes a main hall with a capacity for 600 spectators, a small hall for 150 spectators, a lobby, a café and a service wing with complementary uses.

© Simon Garcia
© Simon Garcia

The brick represented in the unfinished facades of the old construction is used as one of the resources of the project to establish a common thread between the pre-existing parts and the new ones. The gallery, located on the main street facade, allows us to understand this overlap between the old brick wall and the newly built volumes. In the interior spaces of circulation, such as the stairs, the dialogue between the old and the new is revealed through the slight contrast between the pre-existing and the new brick, with the textures and shades of colour that the material presents.

© Simon Garcia
© Simon Garcia
Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Simon Garcia
© Simon Garcia

Its versatility allows it to be used constructively in different ways and to play with the arrangement of the pieces according to the needs of each space and constructive element. The new facades are mostly brick with rope rigging, except in some points where this compactness is transformed into a more porous lattice wall, allowing transparencies between the interior and exterior. The same brick forms the paved area of the access and the garden, as well as benches in the access plaza and under the pergola that limits the garden with the courtyards of the neighbouring buildings. On the other hand, the perimeter of the garden is built with a lattice wall of varied configuration in height, redefining and articulating the relationship with the street.

© Simon Garcia
© Simon Garcia

The same material allows different languages, relating different moments in time in the same building and solving various construction problems. A humble, resistant and timeless material.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Carrer del Centre, 33, 08820 El Prat de Llobregat, Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "L’Artesà Theatre / Forgas Arquitectes + AMM Arquitectes" [Teatre L’Artesà / Forgas Arquitectes + AMM Arquitectes] 24 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951939/lartesa-theatre-forgas-arquitectes-plus-amm-arquitectes> ISSN 0719-8884
© Simon Garcia

L’Artesà 剧院改造 / Forgas Arquitectes + AMM Arquitectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.