A Greenhouse City on Mars and a Dockside Tower in Dublin: 8 Unbuilt Projects Submitted by our Readers

A Greenhouse City on Mars and a Dockside Tower in Dublin: 8 Unbuilt Projects Submitted by our Readers

Architecture is defined by its context. This holds especially true when buildings are located in harsh climates and must respond to natural conditions. This week’s curated selection of the Best Unbuilt Architecture focuses on designs located at the intersection of nature and the built environment. Drawn from all over the world, they represent proposals submitted by our readers.

The article features a range of building types and locations, including many coastal proposals, from a regeneration plan on the South Coast of England and a proposal to link the famous Turku archipelago, to a dockside timber tower in Dublin. Also included are more extreme ideas, from an overlook on the Algarve coast to a vertical city with greenhouses located along a cliff on Mars.

Nüwa City on Mars. Image Courtesy of ABIBOO StudioTaikang Gui-Garden Elderly Care Community Center. Image Courtesy of SANDock Mill. Image Courtesy of Urban AgencyNüwa City on Mars. Image Courtesy of ABIBOO Studio+ 40

Read on to discover 8 selected projects highlighting conceptual ideas for living on the fringe and with nature, along with their project descriptions from the architects.

Nüwa City on Mars

ABIBOO Studio

Nüwa City on Mars. Image Courtesy of ABIBOO Studio
Nüwa City on Mars. Image Courtesy of ABIBOO Studio

Nüwa City on Mars. Image Courtesy of ABIBOO StudioNüwa City on Mars. Image Courtesy of ABIBOO StudioNüwa City on Mars. Image Courtesy of ABIBOO StudioNüwa City on Mars. Image Courtesy of ABIBOO Studio+ 40

This proposal is a design of a self-sufficient and sustainable city on Mars for one million humans. The project is called Nüwa and is part of an exhaustive scientific work for a competition organized by The Mars Society, and fully developed by the SONet network, an international team of scientists and academics. Nüwa is a vertical city located on the slope of one of the Martian cliffs, protected from radiation and meteorites while having access to indirect sunlight.

Brooklands Park

Curl La Tourelle Head Architecture

Courtesy of Darc Studio
Courtesy of Darc Studio

Brooklands Park. Image Courtesy of Curl La Tourelle Head ArchitectureBrooklands Park. Image Courtesy of Curl La Tourelle Head ArchitectureBrooklands Park. Image Courtesy of Curl La Tourelle Head ArchitectureBrooklands Park. Image Courtesy of Curl La Tourelle Head Architecture+ 40

The design team has secured planning permission from Adur and Worthing Councils on the redevelopment of Brooklands Park on the South Coast of England. As a catalyst for regeneration, the design aims to transform the park into a science and discovery hub. This project follows the practice’s latest proposal of pop-up tents to support outdoor learning in local communities and enable social distancing compliance as schools reopen.

Three Pieces of Turku

AFTER PARTY

Three Pieces of Turku. Image Courtesy of AFTER PARTY
Three Pieces of Turku. Image Courtesy of AFTER PARTY

Three Pieces of Turku. Image Courtesy of AFTER PARTYThree Pieces of Turku. Image Courtesy of AFTER PARTYThree Pieces of Turku. Image Courtesy of AFTER PARTYThree Pieces of Turku. Image Courtesy of AFTER PARTY+ 40

Three Pieces of Turku is a winning competition entry for Linnanniemi port area surrounding one of the oldest Northern European medieval castles, passenger ferry terminal and Maritime museum. The idea is to distinguish three characters of the area as the three pieces interlocked together creating a missing link between the city and the famous Turku archipelago – Harbour City, Castle Park and Maritime neighborhood.

Kellogg's Bremen

Delugan Meissl Associated Architects

Kellogg's Bremen. Image Courtesy of DMAA
Kellogg's Bremen. Image Courtesy of DMAA

Kellogg's Bremen. Image Courtesy of DMAAKellogg's Bremen. Image Courtesy of DMAAKellogg's Bremen. Image Courtesy of DMAAKellogg's Bremen. Image Courtesy of DMAA+ 40

The Überseestadt in Bremen is one of Europe’s largest urban development projects, with 300 hectares of land and one of its outstanding port regeneration projects. Within the area there is the peninsula Überseeinsel“ bordered by the Europahafen to the north-east, the River Weser to the south-west and the former Kellogg operating area to the south-east. The architecture itself has become part of the scenery. The conversion of the buildings by DMAA, including the silos into a hotel and the Reishalle into a market, enables a unique experience on the Weser.

Dock Mill 

Urban Agency

Dock Mill. Image Courtesy of Urban Agency
Dock Mill. Image Courtesy of Urban Agency

Dock Mill. Image Courtesy of Urban AgencyDock Mill. Image Courtesy of Urban AgencyDock Mill. Image Courtesy of Urban AgencyDock Mill. Image Courtesy of Urban Agency+ 40

Dock Mill draws inspiration from timber’s natural qualities, envisaging a sustainable project that preserves nature both conceptually and materially. Maximizing vertical space, Urban Agency's design would become one of the tallest timber buildings in Europe, just behind Moja Tower, in Norway with 18 floors therefore setting a precedent for future projects on a national and global scale. Naturally lightweight, the use of timber allows for easier transportation and enables prefabrication of the architectural structure off-site, therefore reducing the local disruption and high carbon footprint typically associated with building construction.

Taikang Gui-Garden Care Center

Sunlay Fangwei

Taikang Gui-Garden Elderly Care Community Center. Image Courtesy of SAN
Taikang Gui-Garden Elderly Care Community Center. Image Courtesy of SAN

Taikang Gui-Garden Elderly Care Community Center. Image Courtesy of SANTaikang Gui-Garden Elderly Care Community Center. Image Courtesy of SANTaikang Gui-Garden Elderly Care Community Center. Image Courtesy of SANTaikang Gui-Garden Elderly Care Community Center. Image Courtesy of SAN+ 40

The Taikang Gui-Garden Elderly Care Community Center was designed by Sunlay Fangwei to explore the integration experience of architecture, natural environment, and humanistic approach. The architecture is a traditional Chinese ink painting scroll drawn by continuous eaves under which senior residents can feel the mountain and water landscape during rainy season in the South.

Helsinki University Forestry Field Station

Rudanko + Kankkunen

Courtesy of Rudanko Kankkunen Architects
Courtesy of Rudanko Kankkunen Architects

Courtesy of Rudanko Kankkunen ArchitectsCourtesy of Rudanko Kankkunen ArchitectsCourtesy of Rudanko Kankkunen ArchitectsCourtesy of Rudanko Kankkunen Architects+ 40

Architects Rudanko + Kankkunen won the competition to design a new wooden main building for Helsinki university's Hyytiälä forestry field station. The well-known research station is a retreat for scientific fieldwork in Central Finland. The new building will serve as an international living lab for wooden architecture. Researchers will monitor the performance of the wooden structures, indoor conditions and surface materials and their effect on the well-being and learning of visitors. The lifespan of the building is set to 150 years.

The Way

Luiz Eduardo Lupatini

The Way. Image Courtesy of Luiz Eduardo Lupatini
The Way. Image Courtesy of Luiz Eduardo Lupatini

The Way. Image Courtesy of Luiz Eduardo LupatiniThe Way. Image Courtesy of Luiz Eduardo LupatiniThe Way. Image Courtesy of Luiz Eduardo LupatiniThe Way. Image Courtesy of Luiz Eduardo Lupatini+ 40

Anchored on the edge of a cliff on the Algarve coast, the mirador faces the immensity of the Atlantic ocean. The position on the site provides a privileged view of the surroundings, situated in the direction parallel to the ruins, seeks to establish a dialogue between intervention and context. The program is solved in a single piece, which can be read as a mono-material structure designed by Luiz Eduardo Lupatini. The search for harmony between opposites, and the balance between architecture and nature, creates a place of memory and contemplation, lengthens a way to be taken, where the only sound is the noise of the sea.

HOW TO SUBMIT AN UNBUILT PROJECT

We highly appreciate the input from our readers and are always happy to see more projects designed by them. If you have an Unbuilt project to submit, click here and follow the guidelines. Our curators will review your submission and get back to you in case it is selected for a feature.

Image gallery

See allShow less
About this author
Cite: Eric Baldwin. "A Greenhouse City on Mars and a Dockside Tower in Dublin: 8 Unbuilt Projects Submitted by our Readers" 24 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951886/a-greenhouse-city-on-mars-and-a-dockside-tower-in-dublin-8-unbuilt-projects-submitted-by-our-readers> ISSN 0719-8884
The Way. Image Courtesy of Luiz Eduardo Lupatini

本周未建成 | 火星温室城市,都柏林码头塔楼

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.