Flokehyttene Cabins / Holon Arkitektur

Flokehyttene Cabins / Holon Arkitektur

Courtesy of Holon ArkitekturCourtesy of Holon ArkitekturCourtesy of Holon ArkitekturCourtesy of Holon Arkitektur+ 45

  • Architects: Holon Arkitektur
  • Area Area of this architecture project Area:  239
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: GRAPHISOFT, Linea Light Group, Moelven, Aubo Kjøkken og Bad, LK Hjelle, Nordpeis
  • Design Team:Holon Arkitektur
  • Clients:Haugesund Turistforening
  • Engineering:Procon AS, Doku AS, Byggmester Helge Kvale
  • Landscape:Holon Arkitektur
  • Consultants:Q Rådgivning, P. J. Rassmussen, Jatec, Bjelland VVS, In-Design
  • Collaborators:Norsk Tipping, SR-bank, Vestland Fylkeskommune, Sveio Kommune
  • Country:Norway
More SpecsLess Specs
Courtesy of Holon Arkitektur
Courtesy of Holon Arkitektur

Text description provided by the architects. Situated on the far end of the headland in Sveio, a 30-minute drive from Haugesund, where the endless sky meets the majestic sea, you can find the Ryvarden lighthouse. It was from this site Floke Vilgerdsson, or Ravnafloke, in the year 868 sailed out as the first man to settle on an unnamed island which he named Iceland. More than a thousand years later, the five cabins, “Flokene”, stand ready in the sea gap in Sveio.

Courtesy of Holon Arkitektur
Courtesy of Holon Arkitektur
Section
Section
Courtesy of Holon Arkitektur
Courtesy of Holon Arkitektur

They were designed by Holon Arkitektur for Haugesund Turistforening, a local branch of the Norwegian Trekking Association. One of the major aspects of the project was that the cabins should not leave a permanent trace in the landscape. Four holes for each cabin, drilled in the rock to anchor the steel columns, is the only trace in the landscape.

Courtesy of Holon Arkitektur
Courtesy of Holon Arkitektur
Courtesy of Holon Arkitektur
Courtesy of Holon Arkitektur

There was no digging or leveling, and the end result is five spectacular cabins with a panoramic view over the North Sea. Their triangular shape and the flat cut are carefully planned to withstand the harsh climate with its strong winds that sometimes ravage the Western Norwegian coast.

Courtesy of Holon Arkitektur
Courtesy of Holon Arkitektur
Courtesy of Holon Arkitektur
Courtesy of Holon Arkitektur

Four of the cabins house up to five people. They are all equipped with a kitchen, living room, and a toilet. The largest cabin offers accommodation for up to ten people and is also wheelchair accessible. The heart of each cabin is a fireplace that allows guests to keep warm and cosy inside while watching the waves crashing against the cabin walls outside.

Courtesy of Holon Arkitektur
Courtesy of Holon Arkitektur

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Flokehyttene Cabins / Holon Arkitektur" 24 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951794/flokehyttene-cabins-holon-arkitektur> ISSN 0719-8884
Courtesy of Holon Arkitektur

挪威灯塔小木屋 / Holon Arkitektur

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.