Zhan Yuan Courtyard House for Gazing / Wee Studio

Zhan Yuan Courtyard House for Gazing / Wee Studio

© Yumeng Zhu© Yumeng Zhu© Haiting Sun© Haiting Sun+ 36

Beijing, China
  • Architects: Wee Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Yumeng Zhu, Haiting Sun, Haifei Dai
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: aldomo, 多米阳光, 茁美
  • Architect In Charge:Haifei Dai, Yanping Zhang, Yue Qi
  • Engineering:Xuemei Gao
  • Consultants:Weiwei Wang (Water Supply and Drainage), Qin Zhen (HVAC), Chen Guo (Electrical)
  • City:Beijing
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu

Text description provided by the architects. The project is located in a typical village (Hou Hei Long Miao) near Yanqing, Beijing, which is surrounded by a beautiful mountain (Hai Tuo Shan) from the north, and a pond (Guan Ting) from the south. The site is on the northern edge of the village, distanced from the mountain across farmlands.

© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu

In 2018, Wee Studio was invited here for a design collaboration with four other architects, to build a cluster of minsu — a type of Chinese-style bed-and-breakfast — consisting of five buildings. The five sites to be transformed were randomly matched with the architects, making for a fruitful project in which distinctive design methodologies are juxtaposed within a single complex. In addition to contributing to the artistic value of the project, its resulting spatial diversity also highly benefits the business end of the property. Due to an absence of physical and cultural values within the existing building — a single-floor brick structure from the 80s — we proposed to demolish it, allowing us to start over with a clean slate.

© Haiting Sun
© Haiting Sun

The proposal is developed from the behavior of “looking.” The minsu is interpreted as a place where guests from urban areas can converse with the site. Visitors are meant to gaze upon Haituo Mountain from the roof terrace free of distractions — therefore, the roof’s northern edge is curved up to obscure the presence of neighboring buildings, pulling the mountain visually closer to the viewer. With the same strategy applied to its southern edge, the roof takes the shape of an inverted vault with a dip at the center.

Section. Image Courtesy of Wee Studio
Section. Image Courtesy of Wee Studio
© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu

An insertion of a series of five internalized courtyards make the sky visible from within the building, and introduce ample natural light into the deep plan. To the east, bricks are removed from the wall facing the public area to create small punctures that offer opportunities for visual interaction between villagers and the courtyards. Driven by how one gazes at Haituo Mountain from a distance, the project is named “Zhan Yuan” (Courtyard House for Gazing).

© Haiting Sun
© Haiting Sun
© Haiting Sun
© Haiting Sun

The relationship of the building site to the village is maintained by retaining the location of the entrance from the original building. Upon walking through the entrance, people encounter a small courtyard backed with a perforated brick wall. Next to the entrance is the first suite unit, whose living room faces another courtyard with a sandpit.

© Haiting Sun
© Haiting Sun

A communal kitchen and dining area is located at the center, with three sides of accordion doors that can be folded away to fully open itself to the two adjacent courtyards. In the main courtyard is a staircase which leads up to the mountain view from roof terrace.

© Haiting Sun
© Haiting Sun
© Haiting Sun
© Haiting Sun

A second suite unit is located on the northern side of the hotel. With two levels, it contains a bedroom with an inner courtyard on the ground floor, and another on the second floor with a ribbon window that frames a mountain view, as well as an enclosed terrace. Each bedroom is paired with a distinctive courtyard.

© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu
© Haiting Sun
© Haiting Sun

The space is meant to host a diverse range of domestic activities, granting each of the families with a freedom to find their own experience. Guests might find themselves chatting on the living room sofa while overlooking their children playing in the sandpit, or climbing up to the roof terrace to enjoy the mountain view. They might open up the dining area and invite friends over for a party, or simply grab a chair in a quiet corner of the courtyard to finish up a book.

© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Zhan Yuan Courtyard House for Gazing / Wee Studio" 17 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951466/zhan-yuan-courtyard-house-for-gazing-wee-studio> ISSN 0719-8884
© Yumeng Zhu

瞻院 / 微建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.