We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Dongyuan Neighborhood Committee Renovation / Atelier VISION

Dongyuan Neighborhood Committee Renovation / Atelier VISION

© Qingshan Wu© Qingshan Wu© Qingshan Wu© Qingshan Wu+ 27

  • Architects: Atelier VISION
  • Area Area of this architecture project Area:  731
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Qingshan Wu
More SpecsLess Specs
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

Text description provided by the architects. Located in the center of ​​Lujiazui, Shanghai Pudong, Dongyuan Ercun is a residential area built in the 1980s. This project transformed the original Lujiazui Community Public Health Guidance Center to the new Neighborhood Service Station and Activity Room. The project was located in the center of the second village of Dongyuan Ercun, surrounded by residential buildings and adjacent to an international youth hostel on the south side. The project courtyard is visually formed by a two-story building, the international youth hostel on the south side, and a residential building on the east side. The courtyard was surrounded by fences and an iron gate and it was separated from the residents of the community. The courtyard was composed of 2/3 of the hard floor and 1/3 of the concentrated greening area. The space was plain and unattractive. The plants inside the courtyard grew disorderly and it was not easy for residents to go in and out.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

Our project renovated and transformed the originally closed, plain site separated from the neighborhood residents into a public space that can be opened and shared with the community.

plan
plan

By removing the wall and iron gate on the north side, it allowed us to build a continuous veranda. By connecting the buildings on the north side, a complete interface facing the community was formed. The veranda is also extended to the south side of the courtyard and visually connecting all the buildings in the surrounding area. The veranda encloses a miniature garden, which we call the "East Garden". The opening of the corridor in the northeast of the garden was designed to be a subtle entrance decorated with plants. Without a showy garden entrance, people can be led into the garden inadvertently.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

The majority of trees planted in the garden are maple trees. In addition to their greening, they also play the role of space creation. The arrangement of the trees on the north side is relatively dense so that the entrance space looks private but not blocked. Standing on the south side of the garden and looking north, the tall Japanese maple trees block the view of crowded residential buildings. The south side of the garden is arranged spaciously, and it makes the space look tidy and comfortable. This allows visitors to change the space and visual experience from the moment they enter the East Garden continues to the south side along the veranda.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

Since the main planting is dominated by deciduous trees, we used moss for the greening of the ground. This cute furry plant that the literati loved during the Tang and Song Dynasties ensured that visitors will experience greens throughout the year.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

The stones used in the garden are yellow stones mined locally in Suzhou, which is a commonly used gardening material in traditional Chinese gardens. Due to the procurement issue encountered by the construction team, the quantity and specifications of the stones did not meet our design requirements. The yellow stones could not be arranged according to the original design. However, after the stones were delivered to the site, the designer was able to recreate the design using limited choices of the stone on site. Such improvisation created a natural painting-like space and added fun to the process of creating the garden.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

The transformation of East Garden enriched the cultural elements for the community and provides a space that carries "elegant culture" inside Dongyuan Ercun. I hope the project design adds elegance to our daily life, enriches the cultural construction of the community, and provides a little more spiritual space experience.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:No. 214, 2nd village, Dongyuan, Lujiazui street, Pudong New Area, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dongyuan Neighborhood Committee Renovation / Atelier VISION" 15 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951248/dongyuan-neighborhood-committee-renovation-atelier-vision> ISSN 0719-8884
© Qingshan Wu

东园社区居委会改造 / 未相景观

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.