Braunstein Taphouse / ADEPT

Braunstein Taphouse / ADEPT

© Rasmus Hjortshøj - COAST© Rasmus Hjortshøj - COAST© Rasmus Hjortshøj - COAST© Rasmus Hjortshøj - COAST+ 42

Køge, Denmark
  • Client:Braustein Brewery / Bryggeriet Braunstein
  • Collaboration:HPH Totalbyg
  • City:Køge
  • Country:Denmark
More SpecsLess Specs
© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

A new taphouse, at the harbour of Danish city Koege, will welcome the more than 15.000 yearly visitors to the nearby micro-brewery Braunstein and offer activities for the local community. Copenhagen-based ADEPT is behind the building that is designed for disassembly to meet a potential temporary lease of land. 

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

For the next decade, the recently completed Taphouse by ADEPT will act as the visitors center for the Braunstein brewery and at the same time establish a natural local meeting place supporting community initiatives and activities. 

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

The building stands on a stretch of municipality-owned harbour quay that is considered a potential part of the city’s climate adaption strategy. To adapt to this possible temporary lifespan, the Braunstein Tap-house is ‘designed for disassembly’ to make the recycling of building components a realistic option if the building cannot stay – either by re-completing the entire building at a different location or by using the materials as part of other projects.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Ground floor plan
Ground floor plan
© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

”It was important for us to design the Braunstein Taphouse as a locally anchored building that supports the idea of a new local meeting place. The significant gables are inspired by some of the old warehouses at the harbor, which is part of making the building a natural part of the raw maritime identity”, explains Anders Lonka, from ADEPT. He continues: ”Because of the possibility of a limited lifespan for the building, we have worked with principles from ’design for disassembly’, which means that the house is constructed with only mechanical joints and no paintwork.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

The Taphouse is composed of few and sustainable materials that as far as possible are not mixed. This has reduced the volume of waste from the construction considerable compared to similar constructions. The building is based on simple tectonic principles and is completed with mechanical joints only. All primary wall surfaces are without paint or grout. Wooden floors are laid with the waste products from nearby flooring manufacturer Junckers. The large roof surfaces are made from click-joint polycarbonate, while wood facades are made from the CO2 neutral Accoya that is certified Cradle2Cradle Gold, FSC as well as the Danish eco-label Svanemaerket. The Taphouse is partly self-sufficient with electricity from solar panels and natural ventilation reduces the need for mechanical ventilation. 

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Section
Section
© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

The Braunstein Taphouse is located at the transition point between the city and the harbor and act as a gateway to the harbour that underlines the connection between water and city. The ground floor of the building accommodates a café at one end and a restaurant at the other, while the upstairs spaces are used by local community activities and private events.  

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

The historic buildings and the raw industrial atmosphere at the harbour inspired the architecture and the urban spaces around it. The result is a clean-cut architecture that underlines the identity of the harbour in a locally anchored project - both belonging and completely its own. 

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:4600 Køge, Denmark

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Braunstein Taphouse / ADEPT" 10 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951074/braunstein-taphouse-adept> ISSN 0719-8884
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Braunstein酒馆,为拆卸而设计 / ADEPT

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.