We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Cedar House / arches

Cedar House / arches

© Norbert Tukaj© Norbert Tukaj© Norbert Tukaj© Norbert Tukaj+ 33

Vilnius, Lithuania
  • Architects: arches
  • Area Area of this architecture project Area:  257
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Norbert Tukaj
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Fabbian, NIBE, WOODlife, Kedro Namai, Klukis, Lombardo, Macrolux, Teruna, Zyle Fenster
  • Lead Architect: Arūnas Liola
More SpecsLess Specs
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

Text description provided by the architects. The first time we visited the area with its owners, we were greeted by "the real owner of the area" - a confident, calm, brown-colored dog. Some time ago, this dog was lost and found shelter at the former owner's house. It took a little amount of care to him to stay here. The owners sold their house, moved away, but the dog stayed loyal to the place. He stayed here during the period of construction, patiently waited for the inconvenience to end... Not only the owners changed, but the all site as well. Although, he stayed loyal. Nowadays, he still greets visitors to the site. Holding his head up he takes care and protects the place. It seems that the new place fits him as well as the former one. Today, he is named Brownie - a beloved and well-known dog in the area. A true story that inspired not only us. We fell in love not only with this place, but it's spirit as well. It was a start point where the sensitive designing of architecture started. 

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

The site is located in the area of Regional Park, Vilnius city county. The project is a reconstruction of the old building, maintaining its former site, bearing in mind all of the former building parameters. The main aim is to revive the abandoned building by creating a new quality and aesthetics of architecture. The former buildings were located in an astounding and picturesque landscape, on the top of the park's hill. In such a context, the decision of subtle integration of architecture to the unique landscape seemed like the only proper option. Regulations of the park protect and preserves the forms of traditional architecture, so it is clear that buildings attribute to this as well. The silhouettes and materials of buildings are traditional. Two separated volumes of buildings are being designed. The main residential house is located in the upper area of the site while the storehouse sits on the lower part. The building is surrounded by granite pavement combined with a lawn in order to integrate into such a natural context. The storehouse is connected to the main residence with pavement made of stone rubble. A low wooden fence acts as a subtle boundary of the site. There are no man-designed greenery and plants' compositions, only some newly planted pines, which continues the undergrowth of former pines.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

The buildings reflect the calm, steady culture of architectural design. The main building volume integrates into the hill and is being partly undercovered by it. It has no aim to dominate after nature. All of the dynamic and natural landscapes are being preserved. Such a relationship gives a feeling of sensitivity and plastic. A human scale is also being evaluated. A cut in volume is made for the terrace and it adds additional elegance to the architectural silhouette. This terrace gives the ability to observe the valley and surrounding nature. 

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

The warehouse is even more solid. It also reassembles the silhouette of traditional form. Although here, in contrast to the main building, all of the windows and glazing are being hidden. By using the same materials and aesthetics to both of the buildings, the interaction between them is created.  

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
Ground floor plan
Ground floor plan
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

The facades are made from natural cedar wood. This material is traditional and reliable - not only it gives long-lasting protection, but it is sustainable as well. The detailing of the windows and doors are made from copper. To conclude, only exceptionally ecological and sustainable materials are being used in the whole project.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

The construction of buildings is made from pine wood. For heat isolation, natural wood wool is used. The inner walls are covered with clay plaster. Clay plaster is a local material that is great for preserving a certain microclimate needed. Proper ventilation is being implemented by the natural ventilation system. 

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

Minimal interventions to an existing structure, high quality of architecture, and innovative design create the high value of the building while maintaining neutrality to the natural context. The architecture invites us to feel, see, hear, smell, and touch the beauty and greatness of nature. 

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

Architects do have a lot of belief and faith for their visions to come true. We are glad that it seems to have happened this time. A story of the site continues -  this time the buildings act like birds who stopped on the hill to take a look while the guard dog - Brownie - is protecting and keeping an eye on them. 

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Cedar House / arches" 09 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950959/cedar-house-arches> ISSN 0719-8884
© Norbert Tukaj

立陶宛雪松木屋 / arches

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.