SCC_Villa Clinic / BAarqs

SCC_Villa Clinic / BAarqs

© Walter Salcedo© Walter Salcedo© Walter Salcedo© Walter Salcedo+ 24

  • Architects: BAarqs
  • Area Area of this architecture project Area:  205
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Walter Salcedo
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: EQUITONE, Maya, Robert McNeel & Associates, ZBrush, a y v Group
  • Lead Arquitect:Guillermo Banchini, Marcos Dana, Ramiro Sienra, Eugenio Tenaglia Giunta, Jerónimo Berta.
  • Design Team:Guillermo Banchini, Marcos Dana, Ramiro Sienra, Eugenio Tenaglia Giunta, Jerónimo Berta.
  • Execution:TLP Construcciones SRL.
  • Clients:Sindicato de conductores de camiones - Santa Fe
  • Engineering:VCI ingeniería. Desarrollo: Juan Ignacio Barbero
  • Ventilated Facade:Imac Construcciones
  • Air Conditioning:Texon - Cristian Notario
  • City:Villa Constitución
  • Country:Argentina
More SpecsLess Specs
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

Text description provided by the architects. The Project arises from the need of an extension of an already existing building. Initially, it was possible to verify that the actual building had a formal and purely generic organizational nature as a result of the reformulation of a basic typology and structure: “The Sausage House”.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo
Exploded view
Exploded view
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

The site is divided into several modules, three perpendicular to the street and a regular and progressive succession parallel to the same street. Two of these modules contain the main program and the remaining ones serve as a connection to other alternative programs that operate in an adjacent lot towards the center of the block. The expansion would take place above, on a new layer, and although it should work as an independent piece with direct access from the street, it should also be internally connected.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

A vertically arranged shape would be more beneficial in a vertical frame than a horizontal one; however, there is a particularity in the horizontal way: a set of verticals will get a horizontal structure when considered as a group. This dichotomy between horizontal pre-existence and vertical growth would search its own balance in the joint composition.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

If the horizontals expressed stability as a base, the verticals will transmit speed and a greater sense of movement, either up or down. Verticality would be an argument for visual and spatial balance, but at the same time, a channeling of light. The new horizon would be vertical. A set of truncated cones crown the building and filter the light evenly into the interior.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo
Section
Section
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

The envelope is materialized with cementitious, Eternit, grooved panels, which are organized in a manner that makes the facade oriented in a vertical way, framing the boundary lines and from there directing them towards the center and downwards, where the different entrances are integrated. This intensifies the dichotomy of the two dominant orientations: the horizontal of the context and the vertical of the crown and the light.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

The interior space is also materialized as a monolith material, but in this case the material is wood. This way the envelope sets up a membrane whose composition adapts to different climatic circumstances [ventilated facade] in an effective and ergonomic way. With this strategy, a front and a back are revealed. The front is materialized with a monolithic panelized in gray, thus creating a dialectic game of emphasis and dissolution based on the effects and color of natural light in its relationship with the environment. In opposition, the back side, is materialized with a monolith of wood ochre color, which gives character and proportion to the interior space, and at the same time, it sifts and controls the color of natural light generating homogeneous and warm atmospheres.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

This way the project becomes a "multifaceted topological membrane" that is form and light, context and interior and exterior spatial atmospheres.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Villa Constitución, Santa Fe, Argentina

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "SCC_Villa Clinic / BAarqs" [Clínica SCC_Villa Constitución / BAarqs] 02 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950481/scc-villa-clinic-baarqs> ISSN 0719-8884
© Walter Salcedo

光的秩序,阿根廷诊所别墅 / BAarqs

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.