Housing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten

Housing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten

Housing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten - Exterior Photography, Windows, FacadeHousing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten - Interior Photography, Stairs, HandrailHousing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten - Exterior Photography, FacadeHousing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten - Exterior PhotographyHousing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten - More Images+ 21

Schwaikheim, Germany
More SpecsLess Specs
Housing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten - Exterior Photography
© Zooey Braun

Text description provided by the architects. The client followed an inherited custodial intention to construct a new building with a strong presence in the centre of the rural town of Schwaikheim, close to Stuttgart. The materiality of wood was an obvious starting point, not only in terms of sustainability and natural resources, but also as a reference to the original training of the client as a carpenter. Out of this came a brief for 6 contemporary apartments and a workshop for the continuing practice as a craftsman.

Housing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten - Exterior Photography, Windows, Facade
© Zooey Braun

The three-storey timber apartment building and the workshop stand on a connecting massive base, which mediates the height difference and slope of the existing ground plane towards the garden.

Housing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten - Image 26 of 26
Section
Housing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten - Image 24 of 26
First floor plan

Two identical gable profiles, but with different heights and lengths are placed in relation to each other so that a workshop yard is created to act as both collective foreground and an extension of the streetscape. The treatment of the facade with dark painted timber and rough textured concrete is reminiscent of the surrounding context and the original building on the site.

Housing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Zooey Braun

All apartments open generously towards the south, which together with the highly insulated building skin and efficient heat pump ensures the heat energy requirements comply with the minimum usage according to the KfW energy efficiency standards. The addition of south orientated photovoltaic panels on the roof results in the annual energy balance of a zero-energy house.

Housing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten - Exterior Photography, Facade
© Zooey Braun

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Housing and Workshop Weilerstraße / CAPE, Prof. Markus Binder & Schleicher ragaller architekten" 26 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949996/housing-and-workshop-weilerstrasse-schleicher-ragaller-architects> ISSN 0719-8884

© Zooey Braun

Weilerstraße 住宅与工作室 / schleicher ragaller architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.