We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Lycée Nelson Mandela / Leclercq Associés

Lycée Nelson Mandela / Leclercq Associés
© Baloon-F Marchand
© Baloon-F Marchand

© Takuji Shimmura© Takuji Shimmura© Takuji Shimmura© Takuji Shimmura+ 19

More SpecsLess Specs
© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

Text description provided by the architects. On the Island of Nantes, among the Loire, the high school college mounted on stilt let breath the ground below, floodable and polluted. This simple resolution made possible to regain additionnal sports space. The model of the Nantes hall has won us over for its propensity to bring together,

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

in an emblematic and luminous volume, all the programs: teaching, sport, and boarding school. Under the glass roof of the inner street are gathered four buildings that share their cold walls and views of this new place for high school students: from the winter garden to the patio of the CDI, to the bistro terraces of the canteen takes place comes alive and expands with high and low views of the more distant landscape of the Loire. Even the gym participates in this animation with its large climbing wall visible from the nave. Each program is aimed at both this street and the city.

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura
Site plan
Site plan
© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

The standardisation of the structure, emblematic of the halls, allows a fast construction site, and responds to a significant time constraint. The mixed wood concrete floor meets seismic constraints: wood for its lightness and flexibility, concrete for its mass and its ability to transmit the efforts. In its original design, the underside of this perforated wood panel floor is an acoustic absorbent, but also a formwork bottom. The exterior wood cladding has been reflected with the local wood industry. The use of storm wood (treated maritime pine, in abundance in the region) is consistent with the required volumes. The treatment and the dark tint of the wood help to absorb the aging of the wood in the image of salorges. 

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

The oak interior wood cladding is an extremely precise resolution of the acoustic stress.
Environmental appeal: The BEPOS approach to the specifications led us to reflect on a compact and least wasteful building before even considering the photovoltaic counterpart. The oceanic climate of Nantes has led us to develop a medium inertia building, able to take advantage of the constant temperatures and their moderate amplitude. The use of wood has established itself for its characteristics of natural insulation in part, lightness (deep foundation) and average thermal inertia (sporadic occupations) of acoustic, visual and olfactory comfort (soft noise, soft light, warm and pine smell in the nave). The geometry and orientation of the building have been reflected to favor natural ventilation, especially in the temperate volume of the interior street which is unheated. The fringes of the school consist of valleys and ponds rather than fences.

© Cyrille Weiner
© Cyrille Weiner

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nantes (44), Pays de la Loire, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lycée Nelson Mandela / Leclercq Associés" 23 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949979/lycee-nelson-mandela-leclercq-associes> ISSN 0719-8884
© Baloon-F Marchand

纳尔逊·曼德拉中学, 以山谷和池塘为伴 / Leclercq Associés

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.