Open Valley House / RAVSTUDIO

Open Valley House / RAVSTUDIO

© César Bejar© César Bejar© César Bejar© César Bejar+ 28

  • Architects: RAVSTUDIO
  • Area Area of this architecture project Area:  256
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  César Bejar
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Grupo Tenerife, Laminapanel, Nordika, Tecnlite
  • Lead Architect:Rodrigo Alonso Barriga Vidales
  • Design Team:Víctor Solís, Tonantzin Rentería, Gustavo Martínez
  • Engineering:María de los Ángeles Zambrano / AZ Ingeniería
  • City:Tapalpa
  • Country:Mexico
More SpecsLess Specs
© César Bejar
© César Bejar

Text description provided by the architects. The project is located near the village of Tapalpa, within the forest, a house that blends into the landscape.  As a premise, it was crucial to integrate a leisure project that could gather collective activities and also offer individual spaces. 

© César Bejar
© César Bejar
Plan
Plan
© César Bejar
© César Bejar

The cottage is composed of a single large volume; a linear element that adapts to its topography, placed in parallel to its contours. Is distributed in two main areas: the social area and the bedroom area. Its location always considering the existing trees. 

© César Bejar
© César Bejar
© César Bejar
© César Bejar

The logic of its spaces respond to its different uses. In the social area, kitchen, dining room and living room, where the greatest visual opening is. Its design worked with the combination of activities in the same space where the carpentry was used as integral element. The bedrooms area is developed at a higher half level responding to the topography and with the premise of establishing greater privacy assisted with window systems that open and close the views in each room. 

© César Bejar
© César Bejar
© César Bejar
© César Bejar

In the same linear way as the volume of the house, a piece of furniture is integrated to accommodate kitchen, fireplace, and books, functioning as the mediator of the program. In conjunction with other treatments of the furniture, it was sought to highlight and lose areas such as services and bathrooms where the wooden caps mimic the accesses. 

© César Bejar
© César Bejar

The materiality of the house is accomplished with local stone that contrasts in the project as an integrative element of the landscape, shaping the most solid volumes, generating together with glass a greater contrast of the openings. We work with different types of woods to generate a variation of tones that seek to create a natural reading of the space. Inside, the stone is transformed into an almost sculptural texture, framed by steel, wood and the same spatiality of the house that at the same time, shares the ambiguity between the interior and exterior that the open facades allows. 

© César Bejar
© César Bejar

The structure of the house is a hybrid of system where traditional methods meet prefabricated materials to establish a dialogue between efficiency and a warm feeling overall. Steel columns and beams accentuate the project linearity as part of the design. This variation requires a greater integration into the joints of each material, framed with intermediate treatments, as the steel beams and the wooden frames lighten the visual weight of its joints.

© César Bejar
© César Bejar

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tapalpa, Jal., Mexico

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Open Valley House / RAVSTUDIO" [Casa Valle Abierto / RAVSTUDIO] 23 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949762/open-valley-house-ravstudio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.