Colorado College Tutt Library Expansion & Transformation / Pfeiffer

Colorado College Tutt Library Expansion & Transformation / Pfeiffer

© Steve Lerum© Steve Lerum© Steve Lerum© Steve Lerum+ 22

  • Lead Architects:Pfeiffer
  • Design Team:Stephanie Kingsnorth, AIA, NCARB, LEED AP, Principal-in-Charge Gili Meerovitch, CID, IIDA, LEED AP, Principal, Interiors Natasha Brewer, IIDA, Associate, Interiors Jeremy Brunel, AIA, Project Designer Kevin O’Brien, AIA, Design Principal (former staff) Scott Parker, AIA, Project Architect (former staff)
  • Clients:Colorado College
  • Structural Engineering :HCDA Engineering
  • Mep Engineering :Farris Engineering
  • Civil Engineering:Classic Consulting Engineers & Surveyors, LLC
  • Landscape: :N.E.S. Inc.
  • Library Av/It/Acoustics:The Sextant Group
  • Architectural Lighting:Kaplan Gehring McCarroll (KGM)
  • City:Colorado Springs
More SpecsLess Specs
© Steve Lerum
© Steve Lerum

Text description provided by the architects. Colorado College’s Expanded & Transformed Tutt Library is the Nation’s Largest 24/7 Carbon Neutral Net Zero 24/7 Academic Library.

© Steve Lerum
© Steve Lerum

Designed by Walter Netsch in 1962, the original Tutt Library bore all the hallmarks of the then-dominant contemporary academic architectural style: brutalist and introverted—an enigmatic concrete box floating on inset walls of glass, all resting on an abstract plinth, separating the building from its site.

© Steve Lerum
© Steve Lerum

The expansion has transformed the Library into a dynamic facility, accommodating the requirements of contemporary library practice and the college’s unique academic program, The Block—an immersive academic schedule in which a single subject is studied for three and a half weeks, the equivalent of an entire semester’s material. Writing and reasoning centers, and 24/7 cutting-edge teaching and collaboration spaces have been established in the Library to provide support for The Block program.

Exploded axonometric
Exploded axonometric

Netsch’s original building was an intentionally introverted design; the design of the new Library turns this introversion inside -out, to better reflect its changing use, the values of Colorado College, and The Block’s academic calendar. This is expressed through the device of a red “ribbon”—referencing the locally mined sandstone—that `engages the addition at the ground level of the library’s west façade on Cascade Avenue and weaves around, over and down the existing Tutt Library, to create a dynamic dialogue between the old and the new. It traces a graphic path through the new Library that culminates in the added 4th level reading area, which offers sweeping views of the Colorado range.

© Steve Lerum
© Steve Lerum
Plan - Lower floor
Plan - Lower floor
© Steve Lerum
© Steve Lerum

Garden terraces on the western addition’s 2nd, 3rd, and the new 4th floors break down the original building’s mass and reinforce the indoor/outdoor nature of the space and its physical connection to Pike’s Peak and the Rocky Mountains while providing usable outdoor areas. All the public areas in the library are located on the west elevation to reinforce this connection and take advantage of the views.

© Steve Lerum
© Steve Lerum
© Steve Lerum
© Steve Lerum

The project is designed to achieve carbon-neutral net-zero sustainability, making Tutt the nation’s largest carbon-neutral, net-zero footprint 24/7 academic library. The college’s commitment to carbon neutrality determined many of the design decisions and required continual consultation with the MEP engineers, on issues such as glazing placement. When the project achieved net-zero, it saved the campus over $83K annually. Innovations include the utilization of a complex system of heat exchangers to optimize efficient heating and cooling and the ability to both export heat and power to campus and to the island from the electrical grid. Radiantly heated egress and terraces reduce snow removal maintenance and the geothermal heating and cooling system eliminates cooling tower maintenance.

© Steve Lerum
© Steve Lerum

One of the goals of the renovation was to reestablish the original quad and reconnect the library to the campus, which was achieved by demolishing Tutt South, a 1980s addition. Attention to open space, the transition between interior and exterior spaces, flexibility of space to support a variety of activities, and integration of programmed spaces encouraging social and intellectual interaction are addressed in the project. 

© Steve Lerum
© Steve Lerum
© Steve Lerum
© Steve Lerum

Inside, Netsch’s concrete ceilings, crisp and beautifully thought out, were left intact, following the original lines and coffers of the building. 

© Steve Lerum
© Steve Lerum

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Colorado Springs, Colorado, Estados Unidos

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Colorado College Tutt Library Expansion & Transformation / Pfeiffer" 17 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949736/colorado-college-tutt-library-expansion-and-transformation-pfeiffer> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.