Rodney House / BAAG

Rodney House / BAAG

Rodney House / BAAG - Exterior PhotographyRodney House / BAAG - Interior Photography, Living RoomRodney House / BAAG - Interior PhotographyRodney House / BAAG - Exterior Photography, FacadeRodney House / BAAG - More Images+ 16

Villa Elisa, Argentina
  • Architects: BAAG
  • Area Area of this architecture project Area :  120
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
More SpecsLess Specs
Rodney House / BAAG - Exterior Photography, Facade
Cortesía de BAAG

Text description provided by the architects. The Rodney house is located in the town of Villa Elisa, part of the city of La Plata, 15 km from its centre and 45 km from the City of Buenos Aires. The house is located in a peripheral lot where the urban fabric isn't well established and municipal services and infrastructures are yet to arrive.

Rodney House / BAAG - Exterior Photography
Cortesía de BAAG
Rodney House / BAAG - Image 17 of 21
Rodney House / BAAG - Interior Photography
Cortesía de BAAG

The project is resolved with two systems. The first corresponds to a series of light vaults that are supported by Y-shaped reinforced concrete beams, designed to support the curvatures of the vaults. The second system, composed of a structural plinth, resolves the relationship between the building and the ground. Taking the slight differences in ground level it generates spaces for appropriation and contemplation mediating between the house and the landscape.

Rodney House / BAAG - Interior Photography, Living Room
Cortesía de BAAG
Rodney House / BAAG - Image 18 of 21
Rodney House / BAAG - Interior Photography
Cortesía de BAAG

The modulation of the vaults delimits the rooms. The bedroom is located in the first vault next to an inner water courtyard. The next two vaults make up the living room and kitchen space in direct relation to the garden and access. Consecutively there are two vaults that make up the gallery space, where the roof is dematerialized to achieve differentiated shadows and filters. The last vaulted enclosure corresponds to the office, which is separated from the more public space with a brick wall.

Rodney House / BAAG - Interior Photography, Kitchen, Countertop
Cortesía de BAAG
Rodney House / BAAG - Image 19 of 21
Rodney House / BAAG - Interior Photography
Cortesía de BAAG

The project seeks to mediate the spaces in their different scales. A series of brick walls configure the access, these generate a route that, accompanied by the existing lime trees, allows a gradual entrance by acting as transition elements. From the interior, the baseboards, the walls and the sequences of the vaults compose and configure the spaces, providing different degrees of use and privacy.

Rodney House / BAAG - Exterior Photography
Cortesía de BAAG
Rodney House / BAAG - Image 16 of 21
Rodney House / BAAG - Exterior Photography
Cortesía de BAAG

The house is developed between the horizontal mediations and the two formal systems, closing towards one of its sides and opening towards the north, generating a containment and an interior landscape of its own.

Rodney House / BAAG - Exterior Photography
Cortesía de BAAG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Rodney House / BAAG" [Casa Rodney / BAAG] 16 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949636/rodney-house-baag> ISSN 0719-8884

Cortesía de BAAG

双结构,阿根廷罗德尼住宅 / BAAG

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.