Providencia House / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque

Providencia House / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque

© José Hevia© José Hevia© José Hevia© José Hevia+ 18

  • Architects: AMOO
  • Area Area of this architecture project Area:  60
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  José Hevia
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: JUNG, FRANKE, Flos, Roca, Tres Griferías
  • Arquitectos A Cargo:Aureli Mora, Omar Ornaque
  • Equipo De Diseño:Inès Martinel, Ainhoa Mur.
  • City:Barcelona
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. The house is located on the top floor of a building built in 1959 in the Gracia neighborhood of Barcelona. The building has 2 doors per landing, although both the attic floor and the top floor have only 1 door.

© José Hevia
© José Hevia
Plan - After
Plan - After
© José Hevia
© José Hevia

The structure of the house is made of load-bearing walls. The rectangle that shapes the floor is divided by the elevator and staircase core, as well as by a load-bearing wall. The common area faces the SW façade, while the room area faces the SE façade. The total area is 60.46 m².

© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia

From the beginning, the project plans to reverse the distribution of the house’s uses. All the partitions are demolished, and given the refusal of the Community of Owners, any structural intervention is avoided, unlike the initial proposals approved by the City Council. The proposal is clear according to the client’s demands: a large room with a fully open bathroom and dressing room and a large common area to work and welcome guests without any constraints.

© José Hevia
© José Hevia

The unusual envelope of the building, with a continuous 1.65cm high façade and an accompanying sloping skirt (reflection of the roof), together with the access core and the load-bearing wall, leads to solve the program through custom-made furniture that adapts spaces in an ambivalent and even ambiguous way. Sofas that are beds turn into desks; beds that are wardrobes turn into bathtubs. And as a representation of this fluidity of uses, the apartment, beyond the obligatory access door, only has one door: that of the courtesy bathroom, for the guests’ convenience.

© José Hevia
© José Hevia

In parallel, the SE façade – the longest one –, is solved with a cladded shelf to increase the insulation of the façade and, running from side to side, it collects and singles out all the windows (originally of little importance), resulting in a homogenizing element.

© José Hevia
© José Hevia
Axonometric
Axonometric
© José Hevia
© José Hevia

As a last detail, a pink marble Ionic pilaster on the head of the load-bearing wall that was not allowed to be demolished, symbolically reinforces it, underpinning the general calmness of the Community.

© José Hevia
© José Hevia

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Carrer de la Providència, Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Providencia House / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque" [Vivienda Providència / AMOO] 30 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/948610/providencia-house-amoo-aureli-mora-plus-omar-ornaque> ISSN 0719-8884
© José Hevia

巴塞罗那色彩之家 / AMOO

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.