We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Trevo House / Double(o) Studio

Trevo House / Double(o) Studio

House in its context. Image © Marco AntunesSouth elevation. Image © Fabio CunhaView from kitchen of atrium, living and dining rooms. Image © Fabio CunhaLooking West from rooftop pool. Image © Fabio Cunha+ 32

Aroeira, Portugal
More SpecsLess Specs
House in its context. Image © Marco Antunes
House in its context. Image © Marco Antunes

A house for the sun. ‘Casa Trevo’ or ‘Trefoil House’ is a two-storey residence, located south of Lisbon, Portugal. The site’s close proximity to the Atlantic Ocean provides pleasant breezes and plenty of sunshine, across all seasons. The project sits in a forest of pine trees, rising tall above a sandy terrain.

South elevation. Image © Fabio Cunha
South elevation. Image © Fabio Cunha
Ground floor plan
Ground floor plan
Bird's-eye view after dusk. Image © Marco Antunes
Bird's-eye view after dusk. Image © Marco Antunes

Inside, the rooms are organized around three outdoor patios, circular in shape. They function as extensions of the interior spaces as well as being light wells and large openings for the living quarters below and sleeping rooms above.

View of West patio. Image © Fabio Cunha
View of West patio. Image © Fabio Cunha

The nine-meter high patios also perform as main structural voids in the form of three hollowed and semi-open columns. Together, they support a series of floor slabs ascending at different increments. They also hold a beam of water, serving as a lap pool on the rooftop and whose underbelly is pressing down on the spaces below.

View from kitchen of atrium, living and dining rooms. Image © Fabio Cunha
View from kitchen of atrium, living and dining rooms. Image © Fabio Cunha

The structure is made of cast-in-place concrete and plays off the ambiguity of mass and void and of inside and outside. It addresses the site by stepping the ground plane along its natural slope and by bringing that level difference inside. It is anchored into the ground firmly but irregularly around its perimeter vis-à-vis the terrain.

‘Casa Trevo’ exerts a peculiar sense of autonomy and monumentality, despite its small size. It is unified by concrete on the outside, subverting the perception of its scale, while serving as canvas for a dialogue between nature and architecture to be projected. It also exudes a solid impression of mass while revealing little of its inside. The house produces its own introverted world facing the sun, with private yet mutable spaces rendered intermittently by Lisbon’s brash light.

Looking West from rooftop pool. Image © Fabio Cunha
Looking West from rooftop pool. Image © Fabio Cunha

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Trevo House / Double(o) Studio" 23 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/948002/casa-trevo-double-o-studio> ISSN 0719-8884
West elevation. Image © Fabio Cunha

三叶草之家 / Double(o) Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.