Bütze Wolfurt Primary School / Schenker Salvi Weber Architekten

Bütze Wolfurt Primary School / Schenker Salvi Weber Architekten

© David Schreyer© David Schreyer© David Schreyer© David Schreyer+ 34

  • Team :Marlies Grammanitsch, Simon Gysel, Barbara Roller, Christian Rübenacker, Jana Sack, Michael Salvi, Andres Schenker, Pia Schmidt, Tina Tobisch, Thomas Weber
  • Client:Municipality of Wolfurt
  • Statics :Hämmerle-Huster Statik
  • Fire Safety :IMS-Brandschutz
  • Building Physics :IBO – Österreichisches Institut für Bauen und Ökologie
  • Building Services :teamgmi Ingenieurbüro
  • Electrical Planning:Ingenieurbüro Hiebeler + Mathis
  • Lighting Design :Designbüro Christian Ploderer
  • Landscape Design :DnD Landschaftsplanung
  • City:Wolfurt
  • Country:Austria
More SpecsLess Specs
© David Schreyer
© David Schreyer

Text description provided by the architects. The rural market town Bütze-Wolfurt in the Bregenz district of Vorarlberg wanted to enlarge their primary school and integrate the neighboring kindergarten and daycare center. The decision was made to completely refurbish the old three-story building from the 1960s and demolish the part from the 1990s due to structural reasons. The gymnasium in the basement was preserved and built over with two new floors. The new 60-meter-long and 27-meter-high timber-frame volume with a smooth wood-clad façade and a plastered plinth – details which were also taken over on the existing building – now forms a harmonious extension of the school complex. The new structure with a pergola at each end integrates calmly into the scenic beauty of lush fields and trees and the rural character of the town.

© David Schreyer
© David Schreyer
© David Schreyer
© David Schreyer

The pergolas at the ends of the new building, with their wood slats and galvanized steel stairways, balconies, and coffered ceilings, are important design elements, which – in contrast to the subtle articulation of the main façade – form a “second, more intimate face” to public space. The “verandas” also serve as emergency escape routes and act like “gills” to the lush green fields, tobogganing hills, and orchards. Furthermore, they also reveal the structure of the building. When it rains, the children can romp around in this “in-between zone” or eat their lunch on the wood benches. When it is hot, they can rest here in the shadows. Depending on the time of day and season, the wood slats create a fascinating interplay of light and shadows. Regardless if they have their class on the ground floor or the first, all children can use this area to directly access the garden, without having to make a detour via the main staircase in the building.

© David Schreyer
© David Schreyer
Floor plan
Floor plan
© David Schreyer
© David Schreyer

The refurbished three-story building from the 1960s docks perpendicularly onto the two-story new building. The kindergarten is located in the new building, the primary school in both the existing building and the new. They share a common entrance area. The floor plans of the kindergarten and the primary school interlock vertically and horizontally. Together they are conceived as a single spatial continuum, a shared learning landscape with diverse spatial atmospheres across all floors. The spatial and pedagogical novelty of combining a kindergarten and a primary school under one roof with such closely intertwined floor plans should help the children slip smoothly into their everyday school activities, make what growing up means more tangible, and create numerous synergies.

© David Schreyer
© David Schreyer
© David Schreyer
© David Schreyer

For example, from their dressing room on the ground floor, the little ones can look through big windows into the gymnasium, where the school children are perhaps attending a physical education class. Likewise, the young pupils on the first floor, in turn, have the opportunity to view down into the kindergarten on the ground floor, where the little ones are eating their lunch, and remember back to a day when they were that small, too.

© David Schreyer
© David Schreyer
© David Schreyer
© David Schreyer

Two daycare and three kindergarten rooms are situated on the ground floor of the existing building. The two-story extension – with a total of 14 classrooms and 12 group rooms on the first floor and the spacious, volleyball-height gymnasium in the basement – is accessed via a staircase in the old building, which was shifted toward the midpoint of the complex.

© David Schreyer
© David Schreyer
Section
Section
© David Schreyer
© David Schreyer

The floor plan consists of three layers: At the core are the meandering communal areas from where the children have direct access to the verandas. They are generously designed, broad spaces, which can be used for a diverse range of functions. There is sufficient room for the children to run around and play safely without – literally – anything “standing in their way”. “Courtyards” with built-in benches, roofed by large skylights, invite one to rest, cuddle up, or to study in peace. Square rooms with big inner windows for small groups form the second layer. And the third layer in succession is made up of the bigger classrooms with windows to the outside, whose sills have been fitted to the seating height of primary school pupils. The classic long corridors with “dead ends” have consciously been avoided in this learning landscape.

© David Schreyer
© David Schreyer
© David Schreyer
© David Schreyer

On the second floor of the primary school are the teacher rooms, the staff kitchen, a doctor’s room, the director’s office, the secretary’s room, textile, and other workshops, and gymnastics and multi-purpose room.

© David Schreyer
© David Schreyer

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Montfortstraße 14, 6922 Wolfurt, Austria

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bütze Wolfurt Primary School / Schenker Salvi Weber Architekten" 17 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947913/butze-wolfurt-primary-school-schenker-salvi-weber-architekten> ISSN 0719-8884
© David Schreyer

Bütze Wolfurt小学兼幼儿园 / Schenker Salvi Weber Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.