Castromao House / PLP Atelier

Castromao House / PLP Atelier

© Héctor Santos-Díez© Héctor Santos-Díez© Héctor Santos-Díez© Héctor Santos-Díez+ 20

  • Architects: PLP Atelier
  • Area Area of this architecture project Area:  260
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Héctor Santos-Díez
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Flos, Marset, LED C4
  • Lead Architects:Pablo López Prol, Diego Rodríguez Val
  • City:Castromao
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

Text description provided by the architects. The rehabilitation comprises three contiguous buildings in the rural settlement of Castromao, belonging to Ourense province. The goal is to transform the old farmers’ houses, currently abandoned and strongly deteriorated, into a dwelling by annexing the three spaces that were originally independent. The area of the plot reaches a total of 150 m2 divided into ground and first floors.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez
Plans
Plans
© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

The central section is attached to the western section on one side and connected through a wooden roofed footbridge on the other side. This solution allows direct connection between the three formerly independent sections, while also allowing north-south ground passage between the front and the backside of the plot.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

The functional structure of the dwelling presents a clear distinction between the private uses on the first floor and the common use spaces on the ground floor. Accordingly, the first floor houses the bedroom and bathroom in the central and eastern parts, and the kitchen and living room in the western part.  This combined space of the kitchen and living room provides the perfect nexus between the private spaces on the first floor and the common-use space on the ground floor, which is connected through stairs connecting both floors. The lower floor consists of a cozy lounge that can house multiple uses thanks to its amplitude and versatile design. The functional program is completed with additional space on the ground floor of the central section, which may also house multiple uses such as laundry, drying, or storage room.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

The first step in the rehabilitation process is to identify the singular elements of the building. Once detected, these elements are carefully restored and the whole design process is planned such that the intervention is coherent with the historical elements preserved.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez
Plans
Plans
© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

Given this guiding principle, we preserve and enhance the stone walls present in the three sections of the building. We clean and grout both the inner and outer parts of the stone walls and respect their original distribution and structure, becoming therefore the axis around which our intervention revolves.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

The western and central sections are jointly roofed with a continuous “flat” in the north side, and stepped one in the southern side to adapt the roof to the difference between both floors. On the other hand, the current double slope roof is preserved in the eastern section, since it is independent and differently titled from the other two. 

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

The whole surface of the roof is tiled with black slates traditional from this area, which both provide homogeneity to the integrated building and coherence with the local cultural and natural environment.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

The two main façades are a perfect reflection of the climatic conditions to which they are exposed. Whereas the northern façade is more opaque, uniform and with a few small openings, the south one is open with wide glassed galleries to make the most of the weather.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Castromao House / PLP Atelier" [Casa Castromao / PLP Atelier] 17 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947851/castromao-house-plp-atelier> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.