Factory in the Forest / Design Unit Architects Snd Bhd

Factory in the Forest / Design Unit Architects Snd Bhd

© Lin Ho Photography© Lin Ho Photography© Lin Ho Photography© Lin Ho Photography+ 35

  • Area Area of this architecture project Area:  15000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Lin Ho Photography
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, ISEO Asia, Moonlight Industries, Trimble Navigation, WCEC Group, Zenith Project Sdn Bhd
  • Architect In Charge:John G N Bulcock RIBA, Ar Chin Kuen Cheng APAM
  • Design Team:Design Unit Architects Sdn Bhd
  • Clients:Paramit Malaysia Sdn Bhd
  • Engineering And Construction:Web Structures Sdn Bhd
  • Mechanical And Electrical Engineer:Perunding Eagles Engineers Sdn Bhd
  • Project Management:JLL Sdn Bhd
  • Environment Consultant :IEN Consultants Sdn Bhd
  • Main Contractor:South Island Building Sdn Bhd
  • Country:Malaysia
More SpecsLess Specs
© Lin Ho Photography
© Lin Ho Photography

Text description provided by the architects. Architectural competition winning entry for an electronics manufacturing plant. This site is conceived as a forest that penetrates, surrounds & steps over the building creating maximum contact with nature – green, breeze, scent, sound, touch. A canopy supported by a ‘forest’ of columns creates unity to office & courtyard while giving protection from the tropical sun. Office levels give access to roof gardens and staff are encouraged out for breaks, meetings or just contemplation.

© Lin Ho Photography
© Lin Ho Photography
Ground Floor Plan and South East Elevation
Ground Floor Plan and South East Elevation
© Lin Ho Photography
© Lin Ho Photography

A green courtyard separates the office & factory with views and access from both. A bridge over the courtyard links the office & production & this circulation route becomes a space for meetings, breaks & lectures. The factory has views to landscape & the sky condition through full height & clerestory glazing with glazing protected from the sun by free-standing off-form concrete fins and roof louvers. Rainwater cascades from roof spouts - heightening awareness to tropical storms, to storage tanks for landscape irrigation.

© Lin Ho Photography
© Lin Ho Photography

The plant receives natural diffused light across the entire factory floor reducing dependency on artificial lighting that, combined with chilled water floor slab cooling & cutting-edge air-conditioning technology reduces energy consumption to half that of a conventional plant of similar size.

© Lin Ho Photography
© Lin Ho Photography
Typical Section
Typical Section
© Lin Ho Photography
© Lin Ho Photography

Structure & materials are expressed; off-form reinforced concrete and steel structure, glazing and landscape. With this small palette of materials, the building explains to us what it is, what it is made of & how it is put together. The approach was to create a stimulating & meaningful working environment for all employees – the forest to be the face of the building & company. Forests, critical for both macro & micro-climates are also vital for our psychological well-being.

© Lin Ho Photography
© Lin Ho Photography

Sustainability - From project onset, the client wanted an energy efficient and climatically responsive building. The cardinal sustainable design principles were energy efficiency, water efficiency, daylighting and biophilia – the fundamental human need for connection to Nature.

© Lin Ho Photography
© Lin Ho Photography
Roof Plan
Roof Plan
© Lin Ho Photography
© Lin Ho Photography

The building is designed to shield against the hot & glaring tropical sun, while allowing diffused natural daylight to filter into the building. The office & courtyard are shaded by a louver canopy designed to provide effective solar protection during the hottest part of the day.

© Lin Ho Photography
© Lin Ho Photography

The factory skylight design was optimized to achieve an evenly day-lit work environment. The simulations and daylight measurements in operation show that the factory floor achieves an evenly day-lit work environment without glare throughout the year. Dimmable daylight responsive LED lighting and individual task lighting ensures that the required light levels are always obtained.

© Lin Ho Photography
© Lin Ho Photography
Second Floor Plan
Second Floor Plan
© Lin Ho Photography
© Lin Ho Photography

An innovative radiant floor cooling system works with embedded PEX pipes in the concrete slabs throughout the factory & office. By cooling down the slabs to about 21°C, this structural element of the building doubles up as part of the cooling system. The higher chilled water temperature and the water-borne cooling transport makes the radiant floor slab cooling twice as energy efficient as conventional air-conditioning.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Penang, Malaysia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Factory in the Forest / Design Unit Architects Snd Bhd" 16 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947771/factory-in-the-forest-design-unit> ISSN 0719-8884
© Lin Ho Photography

槟城森林工厂 / Design Unit Architects Snd Bhd

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.