We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Remise Immanuelkirchstrasse Workspace / JWA Berlin + Ralf Wilkening Architect

Remise Immanuelkirchstrasse Workspace / JWA Berlin + Ralf Wilkening Architect

© Simon Menges© Simon Menges© Simon Menges© Simon Menges+ 20

  • Design Team:Alisa Joseph, Pedro Hamon, Hannah Knittel, Luisa Schäfer, Annett Schneider, Christoph Seibt, Aaron Schedler, Jean-Baptiste Bernard, Matic Cerin
  • Clients:Suwelack SHC GmbH, Billerbeck
  • Timber Construction:Kai Vater Zimmerei und Holzbau GmbH & Co. KG
  • Concrete Works:Hochbau KW Wohn- und Industriebau GmbH, Königs Wusterhausen
  • City:Berlin
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© Simon Menges
© Simon Menges

Text description provided by the architects. The site for a start-up REMISE (a tenement-block outhouse, historically a workshop-cum-carriage house) at Immanuelkirchstraße is situated in the Prenzlauer Berg district. It in turn rests, geologically, entirely on the ground moraines of the Barnim Plateau. Eighty percent of the existing building was erected over a hundred years ago (ca. 1890–1905). The structure was always the same: a front building, a back building, and then a Remise, the outhouse. The occupancy mix was vibrant. While the front and back buildings were used for living, artisans plied their trades in the REMISE: carpenters, saddlers, locksmiths, printers, bakers.

© Simon Menges
© Simon Menges
Ground floor plan
Ground floor plan
© Simon Menges
© Simon Menges

Many of the necessities for life were manufactured on-the-spot. Although the apartments remain, the trades have long disappeared, replaced by graphic designers, programmers, planners and others. The idea of a multi-use urban environment has finally reappeared again. Some people would say, “Great idea! But the thing with the Barnim Plateau ground moraines is really irrelevant.” Not so. Without it, the basement level would be constantly flooded with water. Knowledge gleaned from the past almost always helps.

© Simon Menges
© Simon Menges

Four office spaces are created in the REMISE, each of which extends over one floor and can be divided individually using drywalls. A roof terrace allows the users to relax in the sun. The illumination takes place through the large glass facade which creates small balconies by playing with the window positions. Based on a hybrid construction, made of reinforced concrete and wood, the REMISE benefits from the qualities of both materials.

© Simon Menges
© Simon Menges

The walls were made as structural elements from exposed concrete. In addition, all ceilings were made in a composite building technique: the prefabricated, wooden ceiling beams are placed in the recesses of the concrete walls and provided with a slab, on which in turn a layer of concrete is applied. The ceiling construction remains visible in the interior and contributes significantly to the special atmosphere of the rooms. In terms of energy, construction time, and lifespan, it became clear that a hybrid construction with wood was superior to a classic solid construction in this project.

© Simon Menges
© Simon Menges

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Berlin, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Remise Immanuelkirchstrasse Workspace / JWA Berlin + Ralf Wilkening Architect" 09 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947255/remise-immanuelkirchstrasse-workspace-jwa-berlin-plus-ralf-wilkening-architect> ISSN 0719-8884
© Simon Menges

工厂改造联合办公 Remise / JWA Berlin + Ralf Wilkening Architect

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.