Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos

Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos

Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Exterior Photography, Facade, HandrailIsabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Interior PhotographyIsabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Interior Photography, Stairs, HandrailIsabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Interior Photography, Stairs, Balcony, FacadeIsabel Building / Christian Dávila Arquitectos - More Images+ 22

More SpecsLess Specs
Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Exterior Photography, Facade
© Lucia Lugones

Text description provided by the architects. La Paz is a city of mountains, the city in the mountains. Along the Choqueyapu river (from north to south and downhill) the city climbs the hillsides and takes over the valleys. One of these valleys is Achumani, a middle-class neighborhood in which the densification process replaces single-family houses for multifamily apartment buildings.

Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Exterior Photography, Facade, Handrail
© Lucia Lugones
Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Image 16 of 27
Elevation
Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Interior Photography, Stairs, Balcony, Facade
Cortesía de Christian Dávila

On these valleys, 200 meters lower than the city center (3600 meters above sea level), average annual temperature oscillates from 2°C to 16°C and compels architecture to seek the sun as a primary objective. This condition added to the omnipresent mountainous landscape justify an intense interior-exterior relationship and the design of terraces almost as an obligation.

Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Interior Photography
© Lucia Lugones

Isabel is an eight-apartment building for the members of three generations of a family with diverse needs, longings, and financial capabilities. In order to achieve economical feasibility for every member of the family, the communal costs had to be as low as possible, so a simple reinforced concrete structure is proposed which allows solving the best possible sunlight and ventilation conditions in each one of the eight apartments.

Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Lucia Lugones
Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Image 26 of 27
Axonometric
Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Interior Photography, Door
© Lucia Lugones

Based on the shape and orientation of the 450 square meter lot (15x30 m), four longitudinal structural axes were proposed, which at the same time define three functional volumes: The first one adjoins the southeastern adjacent lot (least sunlight) and contains the horizontal and vertical circulation (3,00 meters wide). The second one contains the apartment entrances and internal circulation, and the spaces with the less area requirement (3,15 m wide) The third one on the northwest side (most sunlight) contains the living quarters that require a larger area (4,75 m wide + 1,00-meter cantilever)

Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Interior Photography, Bed
© Lucia Lugones

The area designated for each one of the owners was determined according to their economic capabilities. In order to achieve said area and to define the divisions between apartments, three strategies were adopted: Independent displacement of the transversal axes on each level, Vertical connections between spaces forming duplexes, Displacement of the external edges of determined areas of each apartment configuring projected and recessed volumes which at the same time generated terraces.

One of the owners’ requests was to restrict the access to the building from the street, the limit proposed was a closed wall, configured in the most urbanistic and least aggressive way possible and independent both visually and materially of the building.

Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Interior Photography, Kitchen, Countertop
© Lucia Lugones
Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Image 22 of 27
Section
Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Interior Photography, Living Room
© Lucia Lugones

The building was materialized with traditional constructive systems and unskilled workforce, distributing the resources based on a cost-benefit hierarchy in every constructive element. For instance, some areas are left with basic concrete flooring, and various elements of fixed furniture were designed as internal divisors to avoid the need of walls, but at the same time large windows were adopted in benefit of the spatial quality, using framing and glazing with good insulation properties and external walls were built with reused wood and thermic insulators in some areas.

The results are comparatively-low-cost apartments and common areas of high spatial quality and easy for their inhabitants to make their own.

Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos - Exterior Photography
© Lucia Lugones

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:La Paz, Bolivia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos" [Edificio Isabel / Christian Dávila Arquitectos] 16 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947254/isabel-building-christian-davila-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.