We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Building in Costa do Castelo / Aurora Arquitectos

Building in Costa do Castelo / Aurora Arquitectos

© Do Mal o Menos© Do Mal o Menos© Do Mal o Menos© Do Mal o Menos+ 52

  • Design Team:Sérgio Antunes, Sofia Reis Couto, Rita Ferreira, Pedro França, Bruno Pereira, Tânia Sousa, Valeria Varesco, Rui Baltazar, Carolina Rocha
  • Engineer:Edifiteca
  • Surveillance:GESCONSULT
  • Construction:Manuel Mateus Frazão, Lda
  • City:Lisboa
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos

Text description provided by the architects. This building with two apartments is located in Costa do Castelo, a street that surrounds the hill and where its buildings hide the view towards the city of Lisbon. To counteract with the horizontal extension of the plot, an interior void crosses and illuminates every floor. This void organizes the building circulation and allows one to watch the sky or the person two levels below. A vertical view that complements the dominating horizontality of the outer landscape.

© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos

In the late nineteenth century and early twentieth century, the context of rapid city expansion and growing need for housing in Lisbon led to the appearance of buildings dubbed ‘Gaioleiros’. One of the most recognizable features of this type of buildings is the unusually big depth of the lots, marked by corridors running through the apartments across their full length. The original layout of these buildings suggest a polarization of the social and functional areas at both ends, while the bedrooms are organized around a central lightwell.

© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos

For this specific ‘Gaioleiro’ located in Costa do Castelo, in addition to the features that inherently belong to this typology, the terrain’s steep slope allows a generous view over Lisbon. The natural consequence would then be a horizontal distribution logic that seeks, above all, a relationship with the landscape.

© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos
Level 1
Level 1
© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos

Instead, the expansion of the lightwell through its ‘duplication’ and incorporation of the stair core reinforces a relationship that is meant to be zenithal, in search of light and ventilation. Therefore, it ceases to be the element that divides the building in half to become a centripetal force that organizes all its circulations, activities and celebrates its interior. 

© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos

The project, which comprises a duplex on the lower floors, and a triplex on the upper floors, develops around this lightwell as a central element able to introduce balance in the preexistent horizontal relations. If, on the one hand, this horizontality spreads the floorplans in search of a vanishing point on the exterior, on the other, it is the lightwell that interconnects all floors, establishing itself as an internal vertical counterpoint. Thus, the polarized design that usually characterizes the plan of such buildings, now suggests the reinterpretation of its own center.

© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos
Level -2
Level -2
© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lisboa, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Building in Costa do Castelo / Aurora Arquitectos" [Edifício na Costa do Castelo / Aurora Arquitectos] 07 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947067/building-in-costa-do-castelo-aurora-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.