We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Melopee School / XDGA - Xaveer De Geyter Architects

Melopee School / XDGA - Xaveer De Geyter Architects

© Maxime Delvaux© Maxime Delvaux© Maxime Delvaux© Maxime Delvaux+ 27

Ghent, Belgium
  • Competition Team:Xaveer De Geyter, Doug Allard, Thérese Fritzell, Ingrid Huyghe, Willem Van Besien, Stéphanie Willocx
  • Definitive Design:Xaveer De Geyter, Karel Bruyland, Thérese Fritzell, Arie Gruijters, Ingrid Huyghe, Willem Van Besien, Stéphanie Willocx
  • Implementation:Xaveer De Geyter, Ingrid Huyghe, Willem Van Besien
  • Clients:SO Gent
  • City:Ghent
  • Country:Belgium
More SpecsLess Specs
© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

Text description provided by the architects. In the harbour area, a narrow stretch of land along a dock is freed from port activities. A very simple ‘chopstick’ urban plan is developed by O.M.A. in which green open pockets alternate with dense construction. In order to offer a notion of centrality to the linear plan, a public path is meant to cross the whole strip.

© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux
Section A-A'
Section A-A'
© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

The site for the school faces one green area at its south side, the dock on its west side, a square and a housing block on the north, and the harbour road on the east. The requested program for the building, a combination of a primary school, after school care centre, a nursery, and sports facilities for both the school and its neighbourhood, is diverse and extensive.

© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux
Ground floor plan
Ground floor plan
© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

On top, it requires a great deal of specific outside playgrounds. In order to counter the lack of space, deal with the inside-outside complexity of programs and allow for the public path to pass, the maximum building envelope is divided into two halves: one compact building housing all interior functions, and outside space in which the playgrounds are stacked. In between both, and under a first-level playground realized in glass tiles, the path crosses the volume.

© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

A galvanized steel skeleton unifies the two halves. On the side of the interior volume, the façades of the building are designed as a patchwork of opaque and translucent polycarbonate, glass, and aluminium louvres. The outside structure will be overgrown with vegetation climbing along with a steel mesh, in which some large ‘windows’ are cut out.

© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ghent, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Melopee School / XDGA - Xaveer De Geyter Architects" 02 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946816/melopee-school-xdga-xaveer-de-geyter-architects> ISSN 0719-8884
© Maxime Delvaux

比利时框架学校 / XDGA - Xaveer De Geyter Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.