We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Footbridge of the High Speed Train Station Saint Laud / Dietmar Feichtinger Architectes

Footbridge of the High Speed Train Station Saint Laud / Dietmar Feichtinger Architectes

© David Boureau© David Boureau© David Boureau© David Boureau+ 30

  • Clients:ALTER Cités
  • Competition Team:Jan Feichtinger, Radek Smrcina, Jordan Kalapchiev
  • Planning:Jan Feichtinger
  • Site Supervision:Arthur Royer
  • Engineers:SBP
  • Aerodynamic Studies:BOAS
  • Metallery:SA SMB
  • Charpenter:SAS BRIAND BOIS
  • City:Angers
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© David Boureau
© David Boureau

Text description provided by the architects. Angers is the capital of the departments of Maine-et-Loire, in the west of France. The city of 153,000 inhabitants is located about 100 km north-east of Nantes and 300 km from Paris. Angers Saint-Laud railway station is a major transport hub in the city centre. A TGV train to Paris stops there 13 times a day, traveling the distance in 1.45 hours. There are about 40 trains a day to Nantes. The station is located rue Auguste Gautier to the north of the railway line, rue Fulton passes to the south of it. In the area of the station, the bundles of rails are about 70 metres wide and cut a deep corridor running towards the city. The old reinforced concrete pedestrian bridge, which crossed directly over the tracks, was badly damaged.

© David Boureau
© David Boureau
Roof plan
Roof plan
© David Boureau
© David Boureau

The urban development plans include an upgrading of the area. On the railway station side, offices and a multi-storey car park have been built on Rue Auguste Gaultier, and a hotel is under construction. To the south of the bundle of tracks, a new promenade and park will be built on Fulton Street. The bridge for pedestrians and cyclists is part of this modernization and has been won by Dietmar Feichtinger Architectes. Their design is based on the urban scale, overcoming the barrier of the railway tracks and providing direct access for disabled people to the platforms via lifts and stairs. 

© David Boureau
© David Boureau
Section
Section
© David Boureau
© David Boureau

Above all, it is a singular traffic structure that becomes a landmark with its gently curved path, its constructive elegance, and the remarkable laminated wood porticoes that support both, the lighting and the flat roof. The varying distances between these punctuated images of the path offer different views of the tracks, the trains, and the city. Benches along the balustrades invite you to sit down. The bridge becomes a path and a place.

© David Boureau
© David Boureau

The wooden porticoes become strong identity elements of the bridge. They underline the crossing and enter into a dialogue with the city. They punctuate the journey. By their different distances, their slightly variable sections and the arched layout of the bridge, they open up constantly new perspectives on the tracks, the arriving and departing trains. They condense towards the middle of the bridge, creating a sheltered atmosphere that invites to pause, while the larger distances at the beginning and end of the bridge broaden more and more the view of the city. Work on the volume of this project also includes the shape of each portico. Its angle of inclination changes with the rhythm of the movement. In the middle, the cross-section of the frames is continuously enlarged. This continuous opening of the frames increases the significance of the bridge over the rails.

© David Boureau
© David Boureau
© David Boureau
© David Boureau

These wooden frames not only shape the relationship between the passers-by and the place, but they also have a specific function: they serve to integrate lighting, protect against weather and wind. These elements are integrated into their construction. Anti-slip strips are embedded in the wooden footbridge, ensuring that the bridge can be used safely even under bad weather conditions.  The new bridge for pedestrians and cyclists at the St. Laid railway station is much more than just a railway crossing. It is a new urban landmark where people like to stop, linger, talk, watch the trains, arrive or depart.

© David Boureau
© David Boureau

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Gare d'Angers Saint-Laud, 1 Esplanade de la Gare, 49100 Angers, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Footbridge of the High Speed Train Station Saint Laud / Dietmar Feichtinger Architectes" 29 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946375/footbridge-of-the-high-speed-train-station-saint-laud-dietmar-feichtinger-architectes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.