We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

QTGC Coffee Shop / ARCHITEKTEN

QTGC Coffee Shop / ARCHITEKTEN

© Bicubik© Bicubik© Bicubik© Bicubik+ 17

  • Architects: ARCHITEKTEN
  • Area Area of this architecture project Area:  85
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Bicubik
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Barrisol, Tekna, Adobe, Archicad, Ascolano, Gaggia, TEKNOMUEBLE, Trimble
  • Lead Architects: Johann Moeller, Felipe Palacios.
More SpecsLess Specs
© Bicubik
© Bicubik

Text description provided by the architects. The Coffee Shop is an integral renovation project of a strategic place within the Quito Tennis and Golf Club. The QTGC is always looking to provide new services to their members, in such a way that the design of a contemporary cafeteria arose. The design consisted of a transitory space shared between two programs: a cafeteria and a small gallery. The challenge was to find an appropriate balance between these programs and maintain the feeling of spaciousness, even though the original space was divided.

© Bicubik
© Bicubik
Axonometric
Axonometric
© Bicubik
© Bicubik

The intervention approaches the interior design in a spatial and material way. On the one hand, the cafeteria is conformed by three subzones: booths, lounge, and preparation counters. The lounge expands the space into a double height, while the booths are contained in a wooden loop. The space presents a diagonal that breaks the pre-existing orthogonality, a choreography of continuous materials, and a play of heights, which results in a dynamic place.

© Bicubik
© Bicubik

The diagonal contains the niches of seats and tables, which were designed in detail considering the user’s ergonomics and comfort. The application of materials like French oak wood, a yellowish and warm wood, not only adds to the spaciousness, but also to the warmth of the space. The choreography of materials includes the contrast between the navy-blue color of the armchairs, the large quartz counters, and a variety of furniture design for a variety of ways of drinking coffee.

© Bicubik
© Bicubik
Section
Section
© Bicubik
© Bicubik

The lack of natural lighting and ventilation brought into consideration illumination strategies with backlit stretch fabric panels that resembles an overhead light entry. The design of the entrance doors incorporates openings that guarantee correct ventilations once the spaces is closed. The doors also present a sliding system that hides completely when the Coffee Shop is open to the public.

On the other hand, the gallery is an open space that serves as a multipurpose room. The space considers the use of French oak wood and the same cafeteria’s large-format porcelain to maintain a relationship between the two rooms. 

© Bicubik
© Bicubik

However, the gallery is distinguished for a skylight that brings natural homogenous light and helps in the release of hot air. This entrance of light evolved during the construction to improve the gallery’s spatial quality, and the air circulation between the two spaces.

© Bicubik
© Bicubik

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Quito 170134, Ecuador

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "QTGC Coffee Shop / ARCHITEKTEN" [Coffee Shop QTGC / ARCHITEKTEN] 25 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946193/qtgc-coffee-shop-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.