We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Rigot Collective Dwelling Centre / acau architecture

Rigot Collective Dwelling Centre / acau architecture

© Marcel Kultscher© Enric Rovira Ferrer© Marcel Kultscher© Marcel Kultscher+ 24

  • Design Team : Antoine Dellenbach, Darius Golchan, Enric Rovira Ferrer, Liliana Franco Teixeira
  • Client : Hospice général – Service immobilier, 1227 Les Acacias
  • Execution Architect : Pasquier Glasson sa, Bulle
  • Civil Execution Engineer : Thomas Jundt SA, Geneva
  • Conception Incendie : Bois Initial SA, 1110 Morges
  • Fire Safety Engineer : 1258 Perly-Certoux, Charpente Concept SA
  • Wood Execution Engineer : JPF-DUCRET SA, 1400 Yverdon-les-Bains
  • Framework Companies : JPF-Ducret (VD, FR), Dasta (GE), Casaï (GE)
  • Sawmill Companies : Epicéa, Despond SA Bulle, Zahnd SA Rueyres, Epicéa
  • Chêne : Burgat Saint Aubin, Corbat, Burgat Saint Aubin
  • Wood Label : COBS, COBS, plafonds et ossatures, ainsi que pour le chêne des revêtements de façade et coursives)
  • Civil Execution Engineer : Thomas Jundt SA, Geneva
  • Fire Safety Engineer : Charpente Concept SA, 1258 Perly-Certoux
  • Wood Execution Engineer : JPF-DUCRET SA, 1400 Yverdon-les-Bains
  • Framework Companies : JPF-Ducret (VD, FR), Dasta (GE), Casaï (GE)
  • City : Genève
  • Country : Switzerland
More SpecsLess Specs
© Marcel Kultscher
© Marcel Kultscher

Text description provided by the architects. The project is located in the Rigot park in Geneva, alongside the Avenue de France, near the Sismondi school. The choice for the location in the park was impulsed by an urgent and temporary measure aiming at accommodating 370 migrants. The project consists of two symmetrical buildings of 5 levels made of 230 prefabricated wooden modules. The dwellings are accessed by an external gallery open to a public courtyard, which connects to the Sismondi streetcar stop to the Rigot park. Through its constructive mode, the project aims to limit its environmental impact at various scales. The buildings are bound to be relocated within ten years and the site returned to its original state. Anticipating the rehabilitation of the site and the recycling of the materials upon removal, the foundations are made of wood and can be reused on the next building location.

© Marcel Kultscher
© Marcel Kultscher

The crafting of the foundation through a network of piles and wooden footings reduces the project's impact on its natural ground. This totally “dry” construction avoids any contamination of the surface water network during construction and frees the process of the burden of recycling concrete in the dismantling phase of the project. The project anticipates the specificity of a population that is not always the mirror of the typical couple with two kids. To respond to the waxing and waning of the demand, the project proposes evolving apartment typologies. The modular system allows the housing units to vary from 2 to 8 rooms through a play of fires doors or conversion of kitchen spaces to the bedroom.

© Enric Rovira Ferrer
© Enric Rovira Ferrer
Floor plan
Floor plan
© Marcel Kultscher
© Marcel Kultscher

The modularity of the apartments and their subdivisions also allows them to consider alternatives uses such as hotels industry or student housing. The set of the composition of the prefabricated modules will enable the creation of buildings with different volumetry for its future(s) reconstruction(s). The prefabrication and delivery of the finished modules were decisive for the construction site planning. This organization which plans three worksites in parallel (foundations/prefabrication of modules/assembly and finishing) allows the project to be carried out in a short period of time.

© Marcel Kultscher
© Marcel Kultscher

The use of wood from Geneva’s forests for the foundations and the building envelope was imposed since the start of the project, which led to a process that involved the local timber manufactures, resulting in a reduction of “grey energy”. The quantity of wood that was used for the project is estimated at 3200 m³ of certified “Label Bois Suisse” wood (formerly COBS), with the exception of the larch window frames that consolidate the façade. The search of a character that expresses the wooden structure makes a statement about rational aesthetics as the essence of the project. Starting from the supply of a single dimension of raw sawn boards, the composition of the façade and the execution of a part of the exterior installations are based on this positive constraint. For the façade, the construction element is declined in two details for the railings and cladding.

© Enric Rovira Ferrer
© Enric Rovira Ferrer

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Avenue de France 36, 1202 Genève, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rigot Collective Dwelling Centre / acau architecture" 20 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946026/rigot-collective-dwelling-centre-acau-architecture> ISSN 0719-8884
© Marcel Kultscher

Rigot 难民临时公寓 / acau architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.