We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Stepping Stone House / HAMISH&LYONS

Stepping Stone House / HAMISH&LYONS
Courtesy of James Brittain Photography
Courtesy of James Brittain Photography

Courtesy of James Brittain PhotographyCourtesy of James Brittain PhotographyCourtesy of James Brittain PhotographyCourtesy of James Brittain Photography+ 31

More SpecsLess Specs
Courtesy of James Brittain Photography
Courtesy of James Brittain Photography

Text description provided by the architects. Three disconnected, under-used and flood prone outbuildings were replaced with two new buildings that provided additional living accommodation for the existing house. Specific attention was given to the 5 children, all boys. The design therefore seeks to engage the family with the calming effects of nature. This is achieved through the abundant use of daylight, an organic structure, natural materials and a new landscape design. 

Courtesy of James Brittain Photography
Courtesy of James Brittain Photography

The smaller of the two new buildings is a self-contained guest house with a kitchen / living space, utility corridor, bathroom and bed deck. The larger building is the family’s main living space - it also has a bed deck and bathroom. It is connected to the existing house via a structural glass bridge.  Both buildings can be “opened” up to each other as the glass at raised ground floor level is designed as sliding, opening, door panels.  

Courtesy of James Brittain Photography
Courtesy of James Brittain Photography

The stilts elevate the buildings above the lake, lifting them clear of flood waters and allowing flush access to the ground floor of the existing house. They also make it possible to swim under the buildings.  A key feature of the design is the roof and its 1.5m overhanging eaves which serve to shade the interiors in summer and also provide a sheltered walkway that merges inside and out.

Courtesy of James Brittain Photography
Courtesy of James Brittain Photography

The use of hardwood for the wide handrail, deck and soffit of the roof creates a warmth and tactility to these spaces. Brick was selected to relate to the existing brick manor house and to create the impression of a monolithic, rectilinear form, floating effortlessly above the water. A longer brick dimension was chosen to emphasise the horizontality of the new buildings.

Courtesy of James Brittain Photography
Courtesy of James Brittain Photography
Landscape Plan
Landscape Plan
Courtesy of James Brittain Photography
Courtesy of James Brittain Photography

The minimal steel structure was designed to give the impression of the building floating over water. Light, bouncing off the water, highlights the building’s undercroft, where the black steel ribs are in contrast to the white corrugated floor deck. Tapered steel fins cantilever out from the Glulam structure at clerestory level to support the overhanging eaves and echo the steel floor supports around the perimeter of the buildings.

Courtesy of James Brittain Photography
Courtesy of James Brittain Photography
South Elevation
South Elevation
Section
Section
Courtesy of James Brittain Photography
Courtesy of James Brittain Photography

The Glulam was chosen for its precise engineering and stable qualities which were the ideal partner for the steel frame and bespoke glazing systems, both manufactured with minimum tolerance.  The larch Glulam is largely exposed on the interior which, coupled with the Douglas Fir plywood paneling lend a warmth to the interior of which the central “Y” post forms a focal point. The upper part of the “Y” splits to support the central roof light which runs the entire length of each building splitting the roof and opening the interior to the sky. The pre-oxidised diamond copper roof shingles relate to the clay roof tiles of manor house, whilst providing a unique character to the new buildings. The malleable copper allowed a bespoke edge detail to be formed to give the roof eaves a blade like sharpness. 

Courtesy of James Brittain Photography
Courtesy of James Brittain Photography

The architect’s landscape design is integral to the concept of engaging the family with their surroundings and included the swimming lake as well a circular routes around the buildings.  From the front parking area a path snakes through a sheltered garden of large tree ferns eventually leading out onto stepping stones that cross the lake. The stones link to an elevated walkway and bridge which connects the two buildings.  

Courtesy of James Brittain Photography
Courtesy of James Brittain Photography

On the south side a diving platform extends out and provides a central spot from which to experience the surroundings.  A deck leads to further steps down to a brick terrace. The route then dips below the glass link ending up back at the parking bay. The resulting effect is that the architecture and landscape merge with each other to create a playful and engaging place that is both calming and spiritual.

Courtesy of James Brittain Photography
Courtesy of James Brittain Photography

Much of the building was pre-fabricated which allowed for a brief construction period on site and minimised waste. The architects developed the design as a modular building system, based on a repeated section which allowed for a greater level of efficiency and refinement in the details.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Stepping Stone House / HAMISH&LYONS" 19 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945895/stepping-stone-house-hamish-and-lyons> ISSN 0719-8884
Courtesy of James Brittain Photography

踏石而上,漂浮景观住宅 / HAMISH&LYONS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.